Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Споровете за безопасността на противогрипните ваксини се водят отдавна. Едно от последните изследвания, направени в тази област от финландски учени, сочи, че при ваксинираните деца съществува риск от развитие на нарколепсия.

Това е заболяване на нервната система, характеризиращо се с пристъпи на непреодолима сънливост и внезапно заспиване. Понякога се наблюдават пълна или частична загуба на мускулен тонус и халюцинации. Националният здравен институт във Финландия е публикувал проучването, съобщи Telegraph.

Според експертите най-рисковата група е тази на децата от четири до девет години. Всички деца, участвали в проучването са били ваксинирани с ваксината Рandremrix.

Според учените до нарколепсията води съединяването на ефекта от самата ваксина и друг фактор. Мнението на финландските специалисти засега не е подкрепено от чуждестранните им колеги.

От британската агенция по регулиране на лекарствените средства твърдят, че няма доказателства за опасността на ваксината. Освен това случаите на нарколепсия след ваксиниране се наблюдават предимно във Финландия.

Повече от 31 милиона ваксини са били поставени в 47 страни. Официално регистрираните случаи на нарколепсия са 162,70% от тях са във Финландия и Швеция.

От своя страна производителят на Pandemrix – GlaxoSmithKline, напомнят, че през миналата година от европейската агенция по лекарствените средства е направено проучване за безопасността на ваксината. Според тях няма конкретни резултати и е рано да се говори за връзка между ваксинирането и нарколепсията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase