Искат да се забрани изпозването на мобилни телефони от деца. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Децата, които използват мобилни телефони, са изложени на пет пъти по-висок риск да развият мозъчен тумор в сравнение с възрастните, пише британският в. "Дейли експрес".

Над 50% от децата на 7-годишна възраст и 75 на сто от 10-годишните имат мобилен телефон.

Независимата организация "Пауъруоч", която изследва безопасността на мобилните телефони, предупреждава, че те могат да бъдат "бомба със закъснител" и иска употребата им от подрастващите да бъде забранена.

"Рискът от развитието на мозъчен тумор при децата е много по-голям, тъй като техните клетки все още се делят. Черепите им също не са толкова развити, колкото на възрастен човек, и не са толкова плътни.

Това означава, че те не абсорбират същите количества радиация и тя достига до мозъка. Потенциалната вреда е много голяма", казва Греъм Филипс, технически мениджър на "Пауъруоч".

При децата клетките все още се развиват, което ги прави по-уязвими към ДНК увреждания, допълва д-р Джъстин Стебинг, експерт по онкологични заболявания от Импириъл колидж в Лондон.

От здравното министерство смятат, че е малките деца трябва да използват мобилни телефони само в спешни случаи.

"Две десетилетия на изследвания показват, че няма вредни за здравето ефекти от мобилните телефони и че те отговарят на международните препоръки за безопасност", казват на свой ред представители на Асоциацията на мобилните оператори.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

do 40

преди 13 години

abe gei mrasen ti kiorav li si ili ne vijda6 kvi kompetentni komentari pi6at, 4e kak da ne gi nare4e6 umnici ane u4eni ,da te *** v manafa mrusen

50

Веселин

преди 13 години

Интензитета на електромагнитното поле е обратнопропорционален от квадрата на разстоянието или E=1/R^2. С други думи ако отдалечите гсм-а на 1 метър интензитета е намалял в пъти. Но като човек говори си го допира плътно до главата и тези микровълни с честота от порядъка на 1.8 GHz хич не са безвредни, нищо ,че са с мощност само 1 Ват. Аз лично понякога усещам дискомфорт и като говоря по гсм.

49

пешо

преди 13 години

Всеки сам решава дали да си купи мобилно стройство, какво да е то и как да го използва. Здравето е във вашите ръце и никой не може да ви накара да си купите и използвате определено устрийство. Същото се отнася и за децата ви, вие решавате дали те да имат мобилен телефон, лаптоп и дали да ползват bluetooth, 3g, 4g, wifi и т.н.

fallback