Снимка: Булфото

"Липсата на профилактика и "чалгизацията на обществото", която води до снижаване на интелектуалния потенциал на нацията, са сред причините за увеличаване на гинекологичните ракови заболявания сред жените".

Това заяви проф. Григор Горчев, ръководител на клиниката по онкогинекология към Университетска болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Освен липсата на профилактика, която трябва да включва национална програма по онкология и скрининг на раковите заболявания, причина за все по-високата заболеваемост сред младите жени е липсата на достатъчно възпитание вкъщи, ниският морал и преобърната ценностна система, честата смяна на интимните партньори, смята лекарят.

Той припомни, че в последните години у нас се наблюдава увеличаване на случаите на рак на маточната шийка. Статистиката сочи, че всеки ден от този вид рак у нас умира една жена. Има почти епидемични райони като Перник, Добрич, Бургас, посочи проф. Горчев.

Заболяването засяга все по-млади жени, част от пациентките на клиниката са на 17-18 години, отбеляза специалистът и припомни, че преди години случаите на рак на маточната шийка са били ограничени предимно при жени на възраст 40-50 години.

Проф. Горчев представи предимствата на проекта за роботизирана гинекологична хирургия, базирана на системата "da Vinci", по която болницата в Плевен работи от 2008 г., две години след разработването и въвеждането й за пръв път в САЩ.

За година и половина от рак на шийката на матката, чрез роботизираната система са оперирани 80 жени. За сравнение в Швеция и в Италия, които разполагат с тази система годишно преминават едва 30-40 пациенти, което е показател за много по-добра профилактика, отбеляза проф. Горчев.

Максималният капацитет на системата е 100 пациенти годишно, като листата на чакащите е запълнена до септември, каза Горчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase