Снимка: Булфото
fallback

Днес грипна епидемия е обявена в още четири области на страната – Стара Загора, Русе, Ямбол и Монтана. С това регионите, които са значително засегнати от болестта, стават 18.

До края на седмицата се очаква в някои от тях като София-област и Благоевград епидемията да бъде отменена, а в други места на страната тепърва да започне.

При наличие на симптоми на болестта всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи на работа или училище.

И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари.

Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

За да се предпазите от заразяване, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена, напомнят от МЗ. Това включва следните неща:
–    често измиване на ръцете с вода и сапун
–    използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа
–    закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
–    избягването на търкането на очи с мръсни ръце
–    често проветряване на въздуха в затворени помещения
–    редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
–    измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Доктур иксперт

преди 13 години

Кой ги измисли тия грипни ваканции и кому са изгодни,след като децата пак по цял ден са заедно?Чудя се,ние, едно време като нямахме грипни ваканции,как оцеляхме?От такива ваканции има някакъв смисъл само по яслите,детските градини и първокласниците които са най-уязвими понеже някои от тях за пръв път се сблъскват с грипа.

14

Уот Дъ Фак

преди 13 години

Е, че кой искаш да им даде гласност, като всички медии, организации, политици са в ръчичките на корпорациите. *** тва е друга тема на разговор. Това, което са дали като препоръчки не е лошо, но не са казали най-важното - пазете и подкрепяйте имууните си системи...*** нали няма печалба в тва. Кой да каже, че захарта, примерно, е един от най-силните разрушители на имунната система. Че с изпиването на 1 чаша Кока-Кола се вреди много повече на организма, отколкото, ако не проветриш 1 ден. Ама...пари..

13

mm

преди 13 години

kremena pi6i po ra3brano ako obi4a6 i ako e vy3mojno po gramotno vse pak sme 21 vek

fallback