Снимка: БГНЕС
fallback

Жени на възраст до 50 години ще могат да зачеват ин витро, а сегашното ограничение до 43 г. ще отпадне. Това предлага здравният министър д-р Стeфaн Константинов, пише в. "Труд".

Той бе провокиран от жалба до Комисията за защита от дискриминацията, подадена от “Асоциацията за европейска интеграция и права на човека” и две потърпевши българки - 44-годишната Татяна Тотева и 45-годишната Елена Николова.

Според действащата в момента Наредба №28, заради навършени 43 г. двете жени (както и всички останали след тази възраст) вече нямат право да станат майки с помощта на ин витро. А след 45 г. непозволени за тях са и инсеминациите (когато сперматозоидите се инжектират дълбоко в матката).

В момента забраната за двата вида процедури важи както ако искат да ги платят със собствени средства, така и ако кандидатстват за финансиране по линия на държавния Фонд за асистирана репродукция.

Комисията е взела решение, че ограничението “представлява пряка дискриминация по признак “възраст” и че ведомството не е привело “убедителни доказателства, че с въведената норма правото на равно третиране не се нарушава”.

То е от 7 октомври т. г. и нарежда в едномесечен срок здравното мнистерство да отмени дискриминационните си текстове. Но ведомството, тогава начело с проф. Анна-Мария Борисова, започва да обжалва във ВАС. Затова отсъждането няма как да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

23575

преди 13 години

До "fifi". Жалка си.Авторката на постинг 67 говори за социалната отговорност -малко хора на 20-годишна възраст биха се справили съвсем сами с отглеждането на дете -да е здраво,възпитано,поддържано в безупречна хигиена. Ти с какво се гордееш?С нищо друго,освен с това,че имаш п*тка. И на какво основание се опитваш да бъдеш ехидна и да нараняваш?Ще ти се другата авторка да е над 40год.,защото за твоето плитко мозъче това е нещо позорно. А фактът,че жената е високоинтелигентна за теб е без значение.

76

Анонимен

преди 13 години

От материала, за който съобщих тук в постинг "77" си правя заключението, че жените от малцинствата явно не са се притеснявали от късната си бременност,а са раждали.Интересно ми е дали се е водила статистика колко от късните бременности на етническите българки, настъпили по естествен път,са били прекъсвани чрез аборт? Всеки от нас е чувал за жени, които се срамуват от факта,че са забременели и причината за срама им е,че вече имат големи деца или побелели коси.Техните аборти не са ли антиприродни?

75

Анонимен

преди 13 години

Към края на соца ми попадна някакъв материал със статистически данни,от който ставаше ясно,че по онова време в България около 3000 човека ежегодно са ставали родители над 50-годишна възраст.Не беше отбелязано дали някои от тях са ползвали медицинска помощ с цел да успеят да добият дете на тази възраст.Не си спомням какъв беше процентът на жените сред тези около 3000 човека,но не бяха единици.Спомням си обаче факт,изтъкнат в този материал-в Бг почти всички жени,родили над 50год.са от малцинствата

fallback