Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Електронната поща превръща съвременните хора в подобие на лабораторни мишки, зажаднели за „хапче социално взаимодействие”, смята бившия главен редактор на "Harvard Business Review" Николас Кар.

Според него увеличаването на информационното натоварване, идващо от компютри и смартфони, "свива" човешкия мозък, като му пречи да мисли.

Думите на Кар са още едно свидетелство за това, че зависимостта на човек от технологиите и иформацията нанася значителни щети на мисловната му дейност, пише "Daily Telegraph".

Николас Кар твърди още, че електронната поща използва основния човешки инстинкт за търсене на нова информация, в резултат на което хората са станали зависими от пощенските си кутии.

Наскоро публикувано изследване показа, че британските служители проверяват пощата си най-малко 30 пъти в рамките на един час.

Всяка нова, дори и незначителна информация води до това, че мозъкът изработва съответната доза допамин, химическо вещество, предизвикващо удоволствие.

"Електронните джаджи са ни превърнали във високотехнологични лабораторни мишки, които в несвяст натискат бутоните с надежда да получат трохичка социална или интелектуална храна", алармира още Кар.

Учените се опасяват, че разделянето на вниманието може да навреди на процеса на мислене и способността за концентрация, а оттам да доведе до нерационално поведение.

По-рано изпълнителният директор на Google Ерик Шмидт изрази безпокойство от факта, че различните електронни устройства могат да оказват влияние на мислителния процес при хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase