Снимка: БГНЕС
fallback

Американски учени проследиха как някои нетоксични елементи на нефта от разлива в Мексиканския залив бързо са се превърнали в храна за планктона и така са влезли в хранителната верига, съобщи Асошиейтед прес.

Изследването, ръководено от експерта по планктона Уилям Греъм, дава отговор на два въпроса – какво е станало с нефта, замърсил повърхността, и дали той ще влезе в храната на морския живот в залива.

"Всички питат къде е отишъл нефтът – каза Уилям Греъм. – Той просто се е превърнал в храна".

Изследването не проследява токсичните съединения, които безпокоят хората. То се съсредоточава върху начина, по който елементът въглерод се движи в основата на хранителната верига.

Според авторите му скоростта, с която компонентите на нефта са навлезли в екосистемата, е показателна как разливът може да се отрази върху общото здравословно състояние на Мексиканския залив.

Това, че нетоксичният въглерод толкова бързо е навлязъл в хранителната верига, не е притеснително, отбелязват специалистите. Те обаче задават и въпроса какво се е случило с токсичните компоненти на нефта.

Токсини в миниатюрния планктон трудно се изследват. Затова учените са се спрели върху съотношението между различни видове въглерод в него. То се е повишило с 20 процента и това показва нефт във хранителната верига. Към края на септември това съотношение се е върнало към нормалното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Alec

преди 13 години

до[10]: до малоумната НЕШЕВА & Co. ти видяла ли си как хората се бореха с петрола и спасяваха птици, костенурки и други животинки? видяла ли си от безбройните репортажи каква трагедия беше за целия континент това?? изсираш се във форума, като че ли не става дума за живи хора ката нас!! ти не си ли консуматор? не ползваш ли транспорт,който върви с петрол?не носиш ли найлонови чорапи, не переш ли с прах, не ползваш ли предмети от пластмаса, ВСИЧКО е от петрол!! ама ти си творец, нали?-шантав народ

9

Нешева

преди 13 години

ами нека си се хранят. Те освен да са консуматори, какво друго са - надменни пауни?!

8

Дръвник

преди 13 години

Интересно ми е, къде е тази хранителна верига? Тя в Мексиканския залив ли се намира? И как изглежда хранителната верига? Колко е дълга, от какъв материал е направена, колко са и звената?Маразмът завладява литературния фронт. Нефт в хранителната верига е чисто и просто абсурд, невъзможна глупост. Нещо като дупка в небето, или пирон в космоса. Литературен похват в последно време.

fallback