Снимка: БГНЕС

Американски учени проследиха как някои нетоксични елементи на нефта от разлива в Мексиканския залив бързо са се превърнали в храна за планктона и така са влезли в хранителната верига, съобщи Асошиейтед прес.

Изследването, ръководено от експерта по планктона Уилям Греъм, дава отговор на два въпроса – какво е станало с нефта, замърсил повърхността, и дали той ще влезе в храната на морския живот в залива.

"Всички питат къде е отишъл нефтът – каза Уилям Греъм. – Той просто се е превърнал в храна".

Изследването не проследява токсичните съединения, които безпокоят хората. То се съсредоточава върху начина, по който елементът въглерод се движи в основата на хранителната верига.

Според авторите му скоростта, с която компонентите на нефта са навлезли в екосистемата, е показателна как разливът може да се отрази върху общото здравословно състояние на Мексиканския залив.

Това, че нетоксичният въглерод толкова бързо е навлязъл в хранителната верига, не е притеснително, отбелязват специалистите. Те обаче задават и въпроса какво се е случило с токсичните компоненти на нефта.

Токсини в миниатюрния планктон трудно се изследват. Затова учените са се спрели върху съотношението между различни видове въглерод в него. То се е повишило с 20 процента и това показва нефт във хранителната верига. Към края на септември това съотношение се е върнало към нормалното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase