Бионичен имплант, създаден от германски учени, връща зрението на незрящи, като улавя светлината и изпраща нервни сигнали на мозъка, съобщи ДПА.

Чипът, който се имплантира в окото, може да помогне само на хора, които са загубили зрението си, а не на такива, които никога не са виждали.

Един от тримата лекувани пациенти не само вече може да разграничава предмети като лъжица, вилица, чаша и банан с поглед, но и букви от азбуката.

Лекарите са показали буквите от името му М-И-К-А, поставени на маса, и той им казал, че са го изписали неправилно, защото би трябвало да е с две и-та и две к-та.

За проверката на зрението пациентите е трябвало да разграничават предмети, поставени на черна маса.

Чипът е с размери 3 мм на 3 мм. Той съдържа 1500 светлинни диода и изпраща електрически сигнали до нервите в ретината, които ги предават на мозъка.

Това означава, че чипът може да помогне само на пациенти, които знаят как да обработват зрителната информация от фоторецепторите в очите им. Той може да осигури частично излекуване за често срещаната наследствена прогресивна форма на слепота ретинитис пигментоза.

Предстои по-голямо клинично изследване с 25 пациенти. След това чипът вероятно ще бъде предложен за продажба. Създателите му обаче още не могат да кажат колко ще струва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase