Снимка: БГНЕС

Няма постъпили сигнали за наличие на отровни гъби на българския пазар, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че в четвъртък медии в Италия съобщиха, че италианските санитарни власти са открили мухоморки в партида с гъби печурки, внос от България. Стоката е била предназначена за супермаркетите в Рим. Властите предполагат, че грешката е допусната от събирачите на гъби у нас. Цялата партида от 12 кг е била унищожена.

В Италия са били открити два екземпляра зелена мухоморка (Amanita Phalloides) в партида, съдържаща ядливата гъба булка (Amanita caesarea). Цялата партида, в която са открити тези гъби, е била унищожена от контролните органи в Италия.

Здравното министерство е разпоредило на регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве да извършат проверка по случая. Съгласно събраната информация от извършените проверки по случая фирмата получател на гъбите в Италия осигурява свой представител в България при изкупуването на диворастящите гъби в организирани за целта временни пунктове (хладилен камион).

Стоката се закупува директно от лицата, които са брали диворастящи гъби в различни региони от страната. При закупуването стоката е била окачествявана от представителя на италианската фирма, след което директно се транспортира до Италия.

Установи се, че първото място за въвеждане на продукта в хранителната верига за човешка консумация е на пазара в Италия. Продуктът не е преминал през базите за преработка на диворастящи гъби на територията на България, в които да се извърши съответна проверка и окачествяване.

Производителят е декларирал, че продуктът не е разпространяван на българския пазар и е предназначен единствено за пазара в Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase