Снимка: БГНЕС
fallback

Близо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко – общински, защото не изпълняват основните изискванията на обнародваната наредба 49 за минимален брой легла – 30.

Това стана ясно след среща на представители на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и директори на лечебните заведения с ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Dnes.bg припомня, че на 22 октомври беше обнародвана в Държавен вестник наредба номер 49 на МЗ, която касае основните изисквания, на които трябва да отговарят болниците и домовете за медико-социални грижи.

Според наредбата многопрофилните болници трябва да разполагат поне с 60 легла, а специализираните – с 30.

Същевременно срокът, в който това изискване трябва да бъде изпълнено, изтича на 31 октомври 2010 година.

“Комунизмът се върна в България. Аз съм инвестирал един милион в болницата и изведнъж се появява един Уго Чавес и връща комунизма”.

Това беше коментарът на д-р Николай Болтаджиев, директор на болница СХБАЛ „Св. Богородица“ в София.

По думите му се затварят малките, добре функциониращи и добри болници, като се смята, че те са конкуренция на държавата.

Той разказа история за уволнен по времето на комунизма директор на болница, защото детето му избягало в чужбина.

„В момента това се повтаря, виждам една национализация, за да няма качество“, заяви д-р Болтаджиев.

Oще по темата

Според него целта на министър-председателя Бойко Борисов е да върне комунизма и да ликвидира интелигенцията.

Ощетените болници ще оспорват Наредбата в съда и смятат да съдят здравния министър проф. Стефан Константинов, съобщи още д-р Николай Болтаджиев.

Според председателя на Федерация „Български пациентски форум“ Теодора Захариева директорите на закрити болници имат право да съдят министерството, тъй като с наредбата се нарушава основното право на пациентите да избират.

„Надявам се , че Административният съд ще отмени наредбата“, каза още тя.

Тя обясни, че закриването на болниците се прави, защото МЗ вярва, че така ще има по-добра пазарност. „Единственото ми обяснение е, че се прави, за да се ликвидира конкуренцията на държавните болници“, каза Захариева.

От Български пациентски форум са предложили на зам.-министъра на здравеопазването д-р Зортев да се даде отсрочка от една година, за да имат време директорите да преструктурират болниците си.

От частните болници, които няма да бъдат закрити, са „Доверие“ и „Токуда“, останалите се закриват от следващия месец.

Всички останали директори на болници, които ще се закрият, бяха категорични, че имат право на своето съществуване и това решение е тип национализация спрямо тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

до 87

преди 13 години

Готово, повечето частници и без друго го поставят този въпрос. Нали си даваш сметка кой ще остане в "държавните"? Ама утре няма да искаш да те оперира специализанта в "държавната" и да чакаш 2 години за планова операция и пак ще изтърчиш в частната. Само че за повечко пари, нали се сещаш, защото като не плати касата за операцията ти, ще си я платиш ТИ!

78

мара

преди 13 години

Господа, каква ви е целта? Да съсипете болници с голяма материална база и после "наши" хора да ги купят за 1 лев? А нас ни пращате в болниците, където ще плащаме и доплащаме "разумно" ,според фена на такова плащане-самия министър!Стига експерименти! Измислете по-бърз и безболезнен начин да ни унищожите!

77

Анонимен

преди 13 години

Браво, само така!

fallback