Снимка: БГНЕС

В момента се прави трета проверка в Изпълнителната агенция по трансплантации, каза пред журналисти в кулоарите на парламента министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова. 

По-рано днес "Синята коалиция" настоя Борисова да освободи шефката на Aгенцията Теодора Джалева.

Депутатите цитираха доклад на здравното министерство, изготвен след проверка на агенцията, според който държавата продава незаконно органи в Европа.

Става дума за ляв и десен бял дроб, за черен дроб, без да е предоставено разрешение за него, без МЗ да има договор с Евротрансплант, които са взели органите, както и без лечебните заведения, които са ги дали, да имат подобни договори с двете страни, приели органите – Германия и Австрия.

Синият Ваньо Шарков уточни, че България няма договорни отношения с Евротрансплант. Освен това, за да предприеме подобни действия, Агенцията трябва да иска санкция от здравния министър, което също не е направено.

Още по темата

Анна-Мария Борисова уточни, че първо е имало проверка на Сметната палата, след което самата тя е изпратила и представители на инспектората към здравното министерство, а в момента агенцията се проверява и от "Медицински одит" по нейно нареждане.

Д-р Златица Петрова, която оглавява агенция "Медицински одит", е обещала в края на другата седмица да има поне междинен доклад по случая.

Борисова каза, че ще изчака да завърши и тази проверка и след това ще направи крайните си заключения. 

Тя обаче не отговори на въпрос има ли разрешение от нея за износ на ляв и десен бял дроб за Германия и Австрия чрез Евротрансплант.

"Евротрансплант е утвърдена световна организация, която обединява европейските страни и към която се стремим ние и искаме да бъдем членове на тази организация", каза здравната министърка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase