Снимка: Булфото
fallback

Японски учен, който отговаря за здравето на император Акихито, както и редица лекарски сдружения осъдиха хомеопатията като медицински "абсурд" и призоваха лекарите да не се занимават нея.

"Не мога да не бъде дълбоко озадачен" от факта, че хомеопатията печели популярност сред лекарската общност в Япония, заяви Ичиро Канадзава, председател на престижния Японски научен съвет.

"Хомеопатията не признава науката", посочва Канадзава, на когото освен това е възложено да следи здравето на монарха.

Спорът по въпроса се разгоря след смъртта миналата година на двумесечно бебе, лекувано с хомеопатия, вместо да му се дава витамин К, за да се предотврати мозъчен кръвоизлив.

Хомеопатичните медикаменти използват деривати от флората, фауната и минералите, които след това се разреждат, според Световната здравна организация.

"В някои случаи разреждането достига такава степен, че практически е невъзможно да се открие и молекула от първоначалната субстанция", посочва СЗО.

Канадзава твърди, че "тъй като става въпрос само за вода, това няма никакъв терапевтичен ефект".

"Аргументите в подкрепа на хомеопатията нямат никаква научна основа и са просто абсурдни", продължава той и призовава лекарското съсловие да изключи тази антинаука, наречена хомеопатия, а да популяризират истинската наука.

Редица сдружения на лекари, стоматолози и ветеринари публикуваха комюникета в подкрепа на Канадзава, предаде АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Здр

преди 10 години

Толкова ли не можахте да разберете че хомеопатията си помага и то не малко.Да при нея наистина няма химия но принципът и на действие е друг.Който иска да се информира да търси повече инфо в нета.Само я клеветят но, който е ходил на хомеопат знае за какво става въпрос.Проблема в бг е че няма толкова добри специалисти.Но ако случите на добър ще видите неочаквани резултати.Изборът си е ваш.Аз лично пробвах и си имам ефект и то не малък.Разбира се не очаквайте и чудеса де.Няма 100% гарантиранция.

49

наблюдател

преди 13 години

първия път еризипела го лекувах гентамицин и пеницилин инжекции по 4 000 000 единици 10 дена по 3 пъти на ден плус накрая некъф нов за депо 2 месеца и пак ме повтори последния път за 3,80 се опраих за един ден

48

наблюдател

преди 13 години

Добре аз имах еризипел едно време знаеш че се е умирало от него повтори ме втория път хомеопата го оправи може и ефект от самовнушение да е но познавам поне 4 души излекувани от него

fallback