Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

На 4700 метра надморска височина в Андите в Перу група мъже боядисват с бяла боя огромно пространство от скали. Целта им е да се забави топенето на ледниците.

Според перуанския министър на околната среда Антонио Брак Ег това е просто "глупост". Според Световната банка, която е финансирала с 200 000 долара инициативата, това е идея, която трябва да бъде проучена.

Едуардо Голд, който стои зад инициативата, вече е запретнал ръкави.

"Принципът на действие е известен – бялото отразява слънчевата радиация, а не я поглъща. Създава се нещо като микроклимат – може да се каже, че студът генерира повече студ, както топлината генерира повече топлина", казва Голд пред Франс прес.

В идеята да се ползва бяла боя като средство на геоинженерството в борбата срещу глобалното затопляне няма нищо "еретично".

Oще по темата

Капацитети като американския министър на енергетиката и Нобелов лауреат по физика Стивън Чу възложиха надежди на този вид алтернатива чрез кампании за бели покриви (в Ню Йорк) и пътища в бледи тонове, отбелязва Франс прес.

"Надявам се, че ще успеем да регенерираме ледник, възстановявайки климатичните условия, нужни за повторното му образуване", настоя Голд.

Около 70 хектара ще бъдат боядисани в бяло в рамките на неговия проект, отличèн в края на 2009 г. от Световната банка като една от 100-те идеи за спасяване на планетата.

"На местно ниво това може да има някакво въздействие – да забави топенето, да понижи температурата с 1-2 градуса", заяви Томас Кондом от Института за развитие в Лима.

"Ефектът обаче ще остане на местно ниво, защото ще е много трудно проектът да се осъществи в големи мащаби, а освен това температурата е само една от промените, които въздействат върху масата на ледника.

От значение е също количеството на валежите – от тях зависи дали в ледника ще се натрупа малко или много сняг", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Honorik

преди 14 години

Neka iz4akame da vidim kakav 6te bade rezultatat.Dai Boje naistina da ima polza!

43

Анонимен

преди 14 години

То се вижда колко мозък имаш, а пък тръгнал да развива теории. Напиши в google "профан" и ще разбереш какво означава думата! Едното не изключва другото, ако ледниците изчезнат ще изчезнат и много дървета. Може ли едно растение да съществува без вода? Ти си засаждай дървета колкото си искаш, но без вода те ще умрат. Всеки *** може да направи един много *** опит като остави на слънце два предмета, едини боядисан в бяло, а другия в черно и след 10 минути да види кой от двата предмета е по-горещ

42

Льольо

преди 14 години

Каквото и да значи "профан" - ти си много залупен, кой ти говори на 4 700м. да се садят дървета умнико Гюров, ледниците са резервоари - спор няма, но от къде идва кислорода на тази планета? От разстенията "профан" такъв! Дай да изсечем всичко и да чакаме от ледниците вода *** такъв

fallback