Снимка: Булфото
fallback

След силния натиск на обществеността, аргументите на експертите и проведените срещи, Министерството на околната среда отстъпи и прие повечето от предложенията на природозащитните организации за промените в закона за ГМО.

На 26 януари в Народното събрание депутатите и представители на МОСВ изслушаха представители на природозащитни неправителствени, инициативни групи на потребители и майки, земеделски производители, експерти, за техните становища относно предложените от правителството промени на закона за генетично модифицираните организми.

Министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията, а именно:

– запазват се забранитe за освобождаване в околната среда на територията на Националната екологична мрежа и в съседство с биологични полета;

– приема се преразглеждането на пространствените изолации при полета с ГМ култури.

Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ.

Oще по темата

Ще бъдат обсъждани новите предложения на Коалиция "За да остане природа в България” и на други и организации.

"Духът от бутилката е изпуснат. Обществото все повече се интересува от това с какво са засети нивите в България и с какво се храни българинът.

Все повече хора знаят какво представляват ГМО и всяка стъпка по отношение на ГМО, направена от държавните институции в България, ще бъде строго контролирана от обществото", каза Светла Николова, председател на сдружение Агролинк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Veli

преди 14 години

Не се радвайте още. ГМО трябжа да се забранят със специален закон! Монсанто дебне отвсякъде. Вече е подкупило една камара политици по света, трябва да съм луд да си помисля, че наште са устояли!

41

Анонимен

преди 14 години

Между другото след като в някои форуми беше показана разобличаваща стенограма от заседанието на парламентарната комисия по европейските въпроси (да се чудиш защо точно тя разглеждаше измененията в закона, след като няма никакъв натиск, сиреч лъжат ни!), та след това ... след вчерашното общо заседание на комисиите по околна среда и по земеделие и гори на сайта на парламента няма изнесена никаква стенограма! Мишки!

40

Om Ram

преди 14 години

То е ясно, политиците са алчни, а учените - гладни, колко му е да го подкупиш!А НЕВЕЖЕСТВОТО и неинформираността?Не може шепа политици да се противопоставят на волята на цял народ.Работата е там, че хората не са информирани и дори да има референдум, аз се съмнявам, че би довел до забрана на ГМО. Има два начина да се научиш - да пострадаш от собствените си грешки или да се поучиш от чуждите. Защо трябва да избираме първият, е въпросът?

fallback