Снимка: Булфото
fallback

В началото на октомври 2008 г. при проверки, направени от служителите на ДПП Витоша в района на център Алеко, писти "Лалето” и "Синята писта”, бяха установени разрушаване на тревна растителност, на скален и почвен слой на площ от 10 000 кв.м (10 дка).

За извършените изкопно-изривни дейности няма никакви разрешителни и правни основания.

При направената проверка експертите от ДПП Витоша установяват също, че са взривявани и местени морени.

Общият брой на раздробените морени възлиза на 9, а на неправомерно извадените и преместени морени – над 400.

С тези дейности са увредени както защитената територия "Природен парк Витоша”, така и защитената (по Натура 2000) зона "Витоша”.

Oще по темата

С писмо от 19 януари 2008 г. ДПП Витоша уведоми Софийската градска прокуратура за констатираните нарушения.

На 19 януари 2010 г. в Дирекцията на Природен парк Витоша постъпи писмо от СГП, с което тя уведомява, че е образувано наказателно производство за унищожаване на защитени територии.

За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и глоба от 500 до 2000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

най-сетне!

преди 13 години

Най-сетне прокуратурата се сети!!!!!

32

Силвия Димитрова

преди 14 години

Още като пример, преди мисля три години, изгоря част от гората до Созопол. Не, не я залесиха! Емел Етем построи селище " Св. Марина". Как да приема, че е случайно. Сега чии интепеси препречват морените! Това са образования от друга ера. Това не са вафли!

31

Силвия Димитрова

преди 14 години

Не заслужаваме ние тази хубава страна! Трябва да ни телепортират в Афганистан. На Витоша, където искат да правят писти и не им разрашават, горите започват да загиват. Това не значи, че ще залесят отново. Прави се писта. Учила съм малко горско стопанство и ми се струва, че е абсолютно недоказуемо като вина, но върши перфектна работа да се пуснат вредители като малък боров сечко, голям боров сечко и др. подобни вредители, които без да се пръска с пестициди, разбира се удобно унищожават района.

fallback