Снимка: Getty Images/Gulliver Photos
fallback

По повод Световния ден за психичното здраве националният координатор по психиатрия проф. Вихра Миланова представя данни от Европейския пакт.

Според изследването едно от най-често срещаните психични разстройства е депресията.

С развитие на депресията много често се появява риск за самоубийство, като в Европа най-висок е този риск за жителите на източноевропейските страни, а най-малко - по Средиземноморието.

До голяма степен психичното здраве зависи от това доколко хората изпитват позитивни чувства, отбеляза Миланова. По данни на проучването жителите на България и Латвия са най-големите песимисти в Европа.

Едва седем процента от българите посочват, че са "напълно щастливи", докато този процент за Холандия, Люксембург и Белгия е около 25 на сто.
   
За 2006 г. са отчетени общо 58 000 самоубийства в ЕС,поради което те са основна причина за преждевременна смърт в Европа. Броят им надхвърля смъртните случаи, причинени от транспортни произшествия през същата година, които наброяват 50 000, сочи проучването.

Около 90 на сто от самоубийствата са свързани с психични разстройства, показват данните на Евростат. Най-често се самоубиват хора в активна възраст, затова и икономическата цена на депресията е много висока.

Най-често депресията се проявява и обостря в преходните сезони като пролетта и есента. Намаляването на светлината се отразява върху обработката на хормона мелатонин, който има отношение към психическото състояние на човека. Затова и броят на самоубийствата в скандинавските страни е толкова голям.

Страхът от психичните заболявания е по-голям, отколкото от други болести, тъй като обществото не е толерантно към хората с психични проблеми и много често ги дискриминира.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

преди 15 години

Sto za chovek si ako ne izjiveesh pone vednuj depresia, visoko kruvno, surdechna kriza.... Kolkoto poveche zaliahat na naukata, tolkoz poveche se depresirat. A ideiata na nashite upravnici - naroda da jivee kato v 1955 (s novi lozungi) e napravo nezdrava.

29

преди 15 години

След като не почитат Бог а само ходят по грехове.

28

Нереалист

преди 15 години

Още едно "интелигентно" изследване! Боже колко специалисти има на тоя свят Боже! И как го изчислиха, не почня да са ме питали?

fallback