Разговорите по мобилния телефон преди лягане сериозно увреждат здравето, показва ново изследване. 

Учените са категорични, че излъчването от апаратите предизвиква безсъние, главоболие, а също така съкращава времето, в което можете да спите дълбоко.

Нещо повече: води до депресии, намалява концентрацията и негативно променя характера, пише The Daily Mail.

Отсъствието на сън при децата и подрастващите ги прави невнимателни и разсеяни.

Резултатите от изследването показват, че хората, които говорят по мобилния си телефон преди лягане, много по-късно достигат стадия на дълбок сън и съответно прекарват много по-малко време в това състояние.

Стадият на дълбокия сън има първостепенно значение за организма, защото именно по това време се възстановяват всички функции на организма.

Директорът на Единбургския институт по съня Крис Иджиковски отбелязва: „Много авторитетни специалисти са стигнали до извода, че използването на мобилния телефон дори час преди лягане влияе на стадия на дълбокия сън“.

Изследователите са изучили процеса на изпадане в дълбок сън и самия сън при 36 жени и 35 мъже на възраст от 18 до 45 години. Едната група доброволци били подложени на излъчване, аналогично на това, което получават хората по време на разговор по мобилен телефон. Другата група не били подложени на излъчване.

Учените установили, че на първата група им било нужно значително повече време, за да достигнат стадия на дълбок сън.

Резултатите от изследването вероятно ще шокират много родители, чиито деца често общуват по мобилния телефон с приятелите си, преди да си легнат да спят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase