Зъболекарските кабинети в Полша се оказват източник на зараза с ХИВ-вируса. Снимка: Булфото
fallback
В Полша три четвърти от всички заразявания с вируса на ХИВ стават в стоматологичните кабинети или в салоните за татуировки, смятат експерти от националния центъра по проблемите на СПИН. Те са достигнали до този извод, след като са анализирали статистиката и динамиката на всички заболявания с „чумата на ХХ век“ в страната. По-рано се предполагаше, че основният начина за заразяване с ХИВ са случайните сексуални контакти. Ежегодно армията от носителите на смъртоносния вирус в Полша нараства с около 700 души. При това 75% от тях не могат да докажат източника на заразата, защото не са имали нови сексуални партньори, не са си приливали кръв и не са употребявали наркотици. Впрочем именно зъболекарските кабинети и салоните за татуировки са потенциалният източник на заплаха, защото много от техните собственици икономисват от стерилизация на инструментите. Хората на възраст между 19 и 39 години са най-рисковата група за заразяване със СПИН. Около 25% от заразените са жени, предаде ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

галя

преди 16 години

Спинът "се разпада",ако не е в подходяща среда за около 50 секунди!Т.Е. трябва да има директен контакт....

14

masraf

преди 16 години

зьболекарите ги изкараха едва ли не убийци!Журналистите явно тьрсят сензацията-няма такова нвщо,знаете ли ХЕИ как непрекьснато ги контролира,глобява за най-малкия пропуск,ами те тогава би трябвало да са самоубийци!Специално за дезинфекция и стерилизация никой не икономисва,при еднократни игли и спринцовки и сьвременни дезифектанти ТОВА Е ИЗКЛЮЧЕНО!Аз сьм стоматолог и това,което прочетох ме смая...абсолютни глупости,не вярвайте!

13

Bg

преди 16 години

как винаги пореден *** Българин, има мнение различно от специалисти в дадена област! Типичен пример е номер 3. Махни си розовите очила заедно с джина и елате в реалния живот!

fallback