През 2005 от туберкулоза в Монтана са починали петима, през 2006 година - трима, а от началото на тази година двама. Снимка: Булфото
fallback
43-годишен мъж от Монтана е починал от туберкулоза в местната болница. Пациентът е постъпил на лечение в критично състояние, дълго време след като е имал симптоми на заболяването. Голяма част от фамилията на починалия, които живеят в ромския квартал на Монтана "Огоста", са болни от туберкулоза, но отказват да се лекуват. Сред заболелите са съпругата, сина, снахата и дъщерята на починалия, както и две от децата в къщата. От началото на годината в монтанската болница са лекувани 45 болни от туберкулоза. Продължителността на лечението е от 3 до 9 месеца. През миналата година заболелите са били 109. През 2005 от туберкулоза в Монтана са починали петима, през 2006 година - трима, а от началото на тази година двама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Ваньо

преди 16 години

Еми какво да Ви кажа господин,Николай Въргов!???Туберколоза има навсякаде и ако искате да знаете,сигурно сте заразен с нея щом си позволявате да петните имаето на града ни!Вие сте много нецивилизован и ако знаехте за какво ставана въпрос нкога не бихте написали нещо подобнО!а и повечето туберкулоза се развива в големите градове,разбирам че не сте оттук и не ви изнася ама туберкулозата е нещо съществено,не игра ,с която да се подигравате!Престанете,защото във Вашия град със сигурност има повече туберколозни оттука!Пазете си здравето господине!!!!!!!! (chuckle)

5

natalia zarkova

преди 16 години

V montana ima dispanser i lekari koito znaqt za kakvo stava duma,no ima risk v kvartal Ogosta.

4

лиа

преди 16 години

заразяването с туберкулозни бактерии не означава заболяване (само 5-10% от заразените се разболяват). при добра имунна защита организмът се справя с тях. в някои случаи бактериите биват оградени в тялото (в белите дробове) в гранулом. в случай, че имунната защита отслабне по една или друга причина, е възможно бактериите да се активират. симптомите са разнообразни и (уви) не специфични - повишена температура, нощно изпотяване, загуба на тегло, кашлица, болки в гърдите (...). лечението с антибиотици продължава няколко месеца. най-добра защита дават доброто здраве и силната имунна система. ваксината не дава пълна защита.

fallback