Вирусът може да засегне както жени, така и мъже... Успокоителното е, че са необходими още изследвания, които да потвърдят 100% откритието. Снимка: СВ
fallback

Вирус, който се предава по време на орален секс, е причината за някои от видовете рак на гърлото, съобщиха сензационно американски учени, цитирани от ВВС. 

Вирусът се смята за много по-рисков фактор от употребата на тютюн или алкохол, алармираха специалисти от университета Джон Хопкинс, провели изследване върху 300 човека.

Рискът при хората, които са правили орален секс с повече от шестима партньори, е девет пъти по-висок, отколкото при останалите.

Учените обаче успокояват, че са необходими още изследвания, за да се потвърдят напълно откритията.

Инфекцията HPV е причинител на повечето видове рак на шийката на матката, а 80% от сексуално активните жени може да станат потенциални пациенти на този вирус в някакъв момент от живота си.

Учените, провели изследването, са взели проби от кръв и слюнка от 100 мъже и жени, които наскоро са били диагностицирани като болни от рак на фаринкса, който засяга гърлото, сливиците и задната част на езика.

Лекарите са разпитвали пациентите за сексуалните им практики и други рискови фактори за болестта, като наследствена обремененост.

Според лекарите, оралният секс е основният начин на пренасяне на вируса, но допълват, че не трябва да се изключва възможността за заразяване и чрез целувка уста в уста.

Повечето HPV инфекции отшумяват с малко или никакви симптоми, но понякога заболелите може да развият рак.

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback