Като „бягство от реалността“ и „приятно и забавно“ намират четенето тийнеджърите. Това показа проучване направено от сайта Teenproblem във връзка с кампанията „Якото четене“.

На 16 март в книжарница Пингвините бяха раздадени подаръците на участниците, решили да пробват знанията си от 15 януари до 16 март на специален промосайт, с цел популяризиране на четенето сред младите.

Така 36% от учениците, участвали в анкетата смятат, че книгите са „бягство от реалността“.

Като „полезно и необходимо” занимание го определят останалите 24%.

Още по темата

В анкетата взеха участие 1998 младежи на възраст между 13 и 25 години, от които 18% мъже и 82% жени.

Само 1% от анкетираните смятат четенето за „скучно задължение”, а само 2% го определят за „абсолютно заменимо от интернет”.

На въпрос „Откъде избирате да четете“, преобладават отговорите „от книжарница“ – 61%, „от препоръка от приятел“ – 58%, и от интернет – 55% (отговорите надвишават 100% , защото е възможно посочване на повече от 1 отговор). Само 27% от запитаните избират какво да четат от ревюта на книги в списания.

По време на кампанията стана ясно, че младите четат предимно книги, които харесват, а не задължителната литература. Този отговор са дали 45 % от запитаните.

От друга страна, 54% са посочили, че четат и книги, които им допадат, и такива, които им се налага да четат.

43% от тийнейджърите са споделили, че винаги коментират книги с приятели, а процентът на тези, които го правят често, е също висок – 35%.

За всички онези, които смятат, че младите не четат: В „Якото четене“ се включиха 4272-ма потребители, които са отговорили на 1 092 въпроса.

Всички потребители са дали точно 190 117 отговора. От тях около 30% са верни, като най много верни отговори е получил въпрос, свързан с книгата "Тина и половина" за това дали героинята в крайна сметка успява да отслабне с диети до края на романа.

Най-проблемен, с 3607 грешни отговора, е въпросът "Къде се намира крепостта Акра?", свързан с книгата на Реймънд Хури "Последният тамплиер". Нито един от участниците пък не е познал как се казва куклата на Александра от книгата "Закуска в Полунощ" на Зева Модияни.

Топ 5 любими автори на младите са Дж. К. Роулинг, Стефани Майер, Стивън Кинг, Иван Вазов и Агата Кристи.

Най-коментираните книги са "Здрач" (Стефани Майер) и "Тръпка" (Маги Стийвотър).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase