Адела Пеева. Снимка: Златната липа

Петима кино авторитети влизат в международното жури на „Златната липа“ 2023. Toва съобщиха от пресцентъра на фестивала. Председател ще бъде известната българска документалистка Адела Пеева, а членовете са испанският режисьор и продуцент Алберто Диас Лопес, гръцкият филмов режисьор и сценарист Мария Дуза, българският сценарист, режисьор и продуцент Станислав Дончев и белгийският актьор Винсент Грас.

Десетото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ по традиция ще определи носителите на наградите за най-добра мъжка роля, най-добра женска роля, най-добър режисьор и най-добър филм. Журито ще оценява девет филма от различни европейски страни.

Актьорът Любен Чаталов ще бъде специалният гост на десетото юбилейно издание на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора. Той ще получи наградата за цялостен принос в киното, която се връчва на изявен творец в областта на седмото изкуство по време на фестивала всяка година в Стара Загора.

По време на петдневния форум ще бъдат прожектирани 48 филма в конкурсната и извънконкурсната програма.

Всички прожекции ще бъдат при вход свободен благодарение на подкрепата на Община Стара Загора. Филмите ще могат да бъдат видени в залата на Държавна опира Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“.

"Златната липа" 2023 ще се проведе от 27 до 31 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase