Всяка година фестът събира множество млади хора. Снимка: Беглика фест

С внушителния звук на оркестър 101 каба-гайди ще стартира петото издание на фестивала за съзнателно общуване с природата и творчество - Беглика фест. Събитието ще събере хората от 17-ти до 19-ти август в местността Батлъбоаз на бреговете на язовир Голям Беглик.

Три дни на креатвивност, музика, работилници, презентации и прекрсна природа ще се насладят гостите на петото издание на фестивала в западни Родопи.

Откриването ще бъде в 17.30ч. в петък – 17ти август, но и преди това фестивалната програма ще върви с пълна пара сред работилници и уъркшопи., обещават организаторите

Музикалната програма включва имена като Стунджи, който ще свири с новата формация Soundskaters - под което име се крият иначе добре познатите на всички любители на свободните джаз - форми - Стоян Янкулов - Стунджи, Роко Захариев и Жоро Дончев. “Не ние свирим музиката, а тя нас” - казват известните джазмени за новото си приключение.

В първия ден на фестивала, след зрелищното откриване, музикалните авантюристи от Етномалия (Варшава), които са в България благодарение на Полския институт пък, ще забъркат и сервират техния специалитет - красивата смесица от джаз, клезмер, татарски и балкански мотиви.

Още по темата

Сцената на брега ще бъде тяхна в петък, когато ще пуска и легендата Penny Metal (UK) - дамата е сред пионерите в смесването на източноевропейска музика с електроника и една от първите, които прави това на лондонската сцена. От Мюнхен пък пристигат необикновените Илиана & Rosenquartzexpress, които ще свирят заедно с Surbahar прди тяхното Балканско турне, органзорано от Аларма-Пънк Джаз.

В събота феновете на феста сред природата ще бъдат зарадвани от световната премиера на новото парче на звездите от Fokatelep (Будапеща) - наследници на обичаната в България група Korai Оrom - отново с българското участие на Емил Билярски и с впечатляващия глас на вокалистката им Анна-Мария Олах. Те  ще зарадват феновете на дръзките експерименти в света на world-музиката със световна премиерата на удивителното парче "REAL", което ще бъде представено за пръв път пред публика на 18ти август, именно на Беглика Фест. След тях истинска парти-експолозия се очаква да бъде и участието на берлинско-македонската формация Balkan Vision & Maschina, както и екстравагантните белградчани от BICIKL.

Освен наситената музикална програма, обаче, през деня също няма да е лесно на феновете на фестивала: над 200 участника, водещи различни работилници, уъркшопи, лекции и презентации ще изпълнят фестивалните дни с живот и възможност за съвместни преживявания и занимания сред природата, сред които - въжена градина, кану-каяци, планинскo колоездене. В пъстрата палитра от активности на поляните могат да се намерят предложения от работилница за стари български шевици, през ходене на кокили и жонглиране до биолигично пчеларство, йога, масаж и ленд-арт.

И тази година на Беглика радост за всички възрасти ще бъде традиционното присътвие на Цирк Кумбо, които ще покажат пред беглишката публика ново представление с впечатляващата въздушна акробатика на Бенита Примо.

На топло в сърцата на всички фенове на фестивала е състезанието “по отприщеност”, което тази година се казва “Луда пепруда” и ще предизвика с особена мисия – да изрботите сами крилата си, с които ще трябва да задвижите кану-каяка си.

Презентцаионния форум “Бъдеще” ще е пък сърцето на фестивала, което ще бие с ритъма на новите идеи за образовнието в България. Амбицията на събитието е да пренесе беглишката енергия по темата и отвъд края на фестивала, където горещи теми като тази да продължат да се дискутират решения и възмжните им приложения.

Междувременно стана ясно, че най-новият гост на фестивала е...Боклукозавъра - необикновеното създание ще бъде създадено от отпадъци, които не са били рециклирани, а външните му белези ще са авторство на гостите на тридневното събитие, които ще издирват нерециклирани отпадъци из фестивалната зона, за да ги включат в инсталацията, кято е по идея на Екологично сдружение "За Земята". Няма да е лесно, обаче да се открият такива, след като организаторите създадоха стройна система за рециклиране с помощта на партньорите си от ЕкоПак.

За петото издание на Бегллика ще бъдат изградени от дърво и нови 15 компостни тоалетни в района от фестивала, които ще останат за гостите на местността и след края му. Така общо, изградените от Сдружение Байкария и Беглика фест тоалетни ще станат близо 50. припомняме, че фестивалът е и еднственият, който разполга с харта за устойчиво развитие, чиято цел е да намали до минимум екологичния отпечатък на събитето. И тази година билетите за фестивала са ограничени до 2200.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase