Общ преглед

Тя е зодия Риби и някак логично е родена в... Русе. От 14 години обаче е в София, а от три е международен редактор и водещ в националната телевизия България Он Ер. Тя е Мартина Ганчева, завършила е Румънска филология в Софийския университет. Магистър е по Международни политически отношения и сигурност.

Защо избрахте телевизията?

По-скоро тя избра мен. Когато кандидатствах, в списъка с желанията не бях посочила журналистиката на първо място. Спомням си, че когато се явих на устния изпит по журналистика, покойният вече професор Веселин Димитров се усмихна дяволито и ми каза – „Знам, че няма да дойдеш в нашия факултет. Но един ден ще работиш като журналист“. И се оказа пророк. Въпреки че завърших Румънска филология, а след това Международни политически отношения и сигурност, вече повече от 10 години работя като журналист. Преди да вляза в малкия екран обаче, минах през две радиа и една редакция на вестник! И не съжалявам. Това е добра школовка. И все пак, защо избрах телевизията? Няма по-добра възможност да отправиш към зрителя своите послания – чрез звук и картина!

Какво ви дава и какво ви отнема професията?

Дава много неща. Контакт с различни хора, широк мироглед, възможност да опозная света, огромен поток от информация, често и адреналин. Но отнема от часовете за сън!

Какви са най-големите заблуди, свързани с журналистиката?

Хората си мислят, че водещия е човек, който има прилична визия, гримира се, облича официалния тоалет и изчита едни текстове. Хората си мислят, че редактора седи на едно бюро и прави copy-paste от Интернет. Хората нямат реална представа от естеството на работата ни. Колко натоварена, тежка и отговорна е тя. И това е тъжно. А още по-тъжно е, че го забелязвам единствено в България. Пътувала съм много по света. В Европа и Америка журналистиката е в топ 5 на най-уважаваните професии. И на най-стресовите. Именно заради този парадокс има и много заблуди. 

Как се променят медиите у нас през годините?

Променят се - и като профил, и като визия, и като послания. Защото и светът се променя. И със сигурност тази тенденция ще продължи. Интересно е и как ще повлияят новите технологии на медиите или пък обратното! Ще видим!

Може ли да обясните до колко медиите влияят на обществото?

Влияят. Но зависи от зрителя и неговия избор – дали иска да бъде информиран, ангажиран или манипулиран....

Какви новини харесвате?

Новините от света. Все пак това е моя ресор. И разбира се положителните и любопитни новини – без значение дали ще разкажа за състезание с ретро автомобили в Италия, за аукцион на диаманти, за нова мисия на НАСА. Радвам се, че профилът на нашата телевизия го позволява. Не съм съгласна с клишето, че добрата новина не е новина!

Кой е най-големият ви коректор – близките или приятелите Ви?

Обикновено близките и приятелите са пристрастни. Макар че майка ми е моят най-голям фен, но и моят най-голям критик. Богата е на похвали, но ако нещо не й хареса, ще ми го каже в прав текст. Много ценя това! Обичам прямотата и откровеността! Особено, когато става въпрос за работа.

Разкажете интересна случка, свързана с работата Ви – нещо, което Ви е направило голямо впечатление?

Мога да разкажа смешна случка. Бях още стажант-репортер в БНР. Тогава работехме с едни големи записващи устройства! Доста тежаха и не бяха особено удобни. Изпратиха ме да направя репортаж за увеличението на билетчетата за градския транспорт. Зададох въпрос на един продавач. Той ми се развика: „Не искам да ме снимате. Не искам да ме дават по телевизията?“. Не ми повярва, че това на рамото ми не е камера! Всъщност смешни случки мога да разкажа много. Най-прясната е от миналата година, когато ходих да подам данъчна декларация. И служителката реши, че съм стюардеса. Явно си мислеше за България Ер, а не за България Он Ер. А и бях със синьо сако и син шал!

Имате ли хобита и ако да – какви са те?

Танците! Ходя на уроци по MTV Street Dance с хореограф Цветан Александров в танцова школа Dance Station. През годините съм опитвала какво ли не, плуване, аеробика, тенис на корт. Но за мен няма по-добър начин за забавление и релакс от танците. Имала съм ситуации, в които отивам на тренировка след ранна първа смяна, за която съм станала в 4 сутринта или пък след 10-часов работен ден. Вляза ли в залата, забравям, че съм изморена или че съм отразявала новини, свързани с насилие. Спирам да мисля и се оставям музиката и хореографа да ме водят.
Иначе преди се занимавах с правенето на бижута. Дори обмислях да отворя малко ателие. Винаги са ме увличали аксесоарите, модата като цяло. Даже имах поръчки от познати и приятели. Но напоследък графика ми е доста натоварен и не остава време за това хоби.

Какво обичате да правите с близките си хора?

При всяка възможност пътуваме. Щастливка съм, защото хората около мен обичат динамиката и приключенията. Споделяме това увлечение. И винаги правим много, много снимки!

Какво искате да ви се случи в професионален и личен план?

Мечтая да взема интервю от новия румънски президент Клаус Йоханис. Иска ми се да обикалям света и да разказвам за това.

Какво пожелавате да се случи на България?

Промяна. Генерална промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар