Снимка: Фестивал на цветовете
fallback

Една различна култура, идваща от Индия, ще ни разкрие Стела Христова - Сачи. Чрез нея тя успява да намери вътрешното си спокойствие, да получи отговорите, които търси. Къде Запада се среща с Изтока, какво представлява изкуството - рисуване с къна, ще ни покаже Сачи по време на тазгодишното издание на Фестивал на цветовете. Събитието ще се случи на 20 юни пред зала Арена Армеец. 

Най-цветното събитие на годината Фестивал на цветовете наближава. Към обявените до момента артисти Ice Cream, The Offenders, Спенс, The Top Stoppers, COOH vs BALKANSKY и Дон Еди Казасян се присъединяват още популярният DJ и водещ Мартен Роберто, суинг дуото The Smugglers Collective, DJ тандема Sofia Cartel и легендата от Metropolis – DJ Steven.

Всички те ще допринесат за доброто настроение и ще направят преживяването на 20 юни пред зала Арена Армеец още по-незабравимо и, разбира се, много цветно.

В допълнение към музикалната програма на фестивала, и тази година посетителите на събитието ще могат да разгледат и участват в разнообразни работилници, свързани с индийското изкуство като уъркшоп по индийски танци, мехенди (изкуството за рисуване с кана) и други.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/festivali/2015/06/09/marten-roberto-the-smugglers-collective-i-dj-steven-v-edno.266220
 

Какво ви провокира да се насочите към културата на Индия?

Всяка култура има различни пластове. Често спираме до най-повърхностния пласт - този на обозримото - облекло, ритуали, музика, филми, храна и прочие. Но кое прави една култура уникална и различни? Каква е причината да се съхрани хилядолетия, защо продължава да привлича хората от Запада? Тези отговори можем да открием във дълбоката и многомерна философия на Индия, в нейните древни извори на познанието- ето това ме разтърси и провокира да погледна на Индия с други очи. Книгите и познанието. Моят мост към Индия беше Бхагавад Гита - най-важната книга на Хиндуизма. Карма, прераждане, йога, мястото ни във вселената- това са само някои от темите в нея.

Различен ли бе живота ви преди от настоящия ви?

Да, много по-различен. Срещата ми с Индия се случи, когато бях на 19 г. Тогава се прибирах и лягах в 4-5 сутринта, малко след това ставах и медитирах в 4-5 сутринта. Най-основната промяна беше, че намерих вътрешно спокойствие и ясна посока. Получих отговори на най-важните си въпроси- за смисъла на живота и предназначението ни в този свят. Нямаше повече лутане - приключението на духа започна.

Успяхте ли да вдъхновите и близките си към културата на Изтока?

Някой успях, други отблъснах. Проблемът е, че като всеки новак, фанатизмът ми беше по-силен от знанието. Сега осъзнавам ,че фанатизмът във всяка една област ( научна, политическа, религиозна и прочие) е най-голямата спирачка към прогрес и израстване. Към днешна дата, моите близки, семейство , приятели са част от начина ми на живот- чрез своята подкрепа и любов.

Как културата на Индия се вписва в българската?

Откривам доста паралели. Може би в друг разговор мога да ви разкажа за тях. И двете култури са древни и смятам произлизат от общ регион. Индийската култура ни стимулира да се обърнем към духовните измерения на битието и дори да преоткрием ценностите на собствената ни култура. Аз се гордея с българската ни култура и ще е безценно, ако задълбаваме все повече в нейните древни практики, ценности и послания. Сведения за българския народ откриваме във ведически текстове- народ на "кшатрии" или воини - безстрашни и справедливи хора, умели бойци и защитници на морала.

Разкажете повече за рисуването с къна.

Според исторически данни рисуването с къна е на минимум пет хиляди години. Ако не и по-древно. Основно се прилага в Индия като част от различни ритуали, фестивали и сватбени приготовления. Къната се рисува за здраве, любов, баланс, като защита от зли сили, за пречистване на организма и намаляване на стреса.

У нас има ли много последователи?

Макар да не съм първият артист , който рисува с къна в България, смятам, че допринесох в голяма степен за популяризирането на изкуството у нас. Чрез ателиетата и семинарите, които стартирах пред повече от три години успях да занеса Мехенди из различните краища на България. Като основната ми цел е да провокирам българките да рисуват и творят. Да развиват своята културна пропускливост и най-вече да се насочват към женската си енергия, чрез изкуство и емоция.

 Ще участвате на фестивала за цветовете. Разкажете за това ваше участие – кой ще може да бъде нарисуван от вас?

Всеки, който проявява уважение и разбиране към Индийската култура. Мехенди носи сакрално послание за събуждане на вътрешната ни духовна светлина. Рисува се по определени части на тялото - ръце, стъпала и е символ на чистотата и хармонията. Предимно се рисува на жени, но на фестивала и момчетата ще могат да пробват. Аз рисувам в класическа орнаментика и спазвам стилистиката на източните култури.

Доста бременни жени рисуват коремите си. Разкажете за това – какво е значението.

Рисуването на бременни жени е западно явление. Впечатлението ми е ,че бъдещите мами го правят, за да си вдъхнат сила преди раждането, да подарят красива емоция на своето дете, да задълбочат връзката си с майката Земя.
Къната като билка, стимулира производството на оскитоцин в организма- един от хормоните на щастието, толкова необходим за леко и спокойно раждане. За това аз препоръчвам рисуването на кореми да става в девети месец.

Кое сближава Изтока и Запада и кое ги различава?

Има една източна притча, описваща Изтока като мъдър и зрящ човек, но със слабо и осакатено тяло. Западът пък бил изключително здрав и силен човек, но незрящ. Изтокът е символ на мъдростта, но и на нищетата.
Западът е символ на материалния прогрес, но на духовната слепота. Лутали се двамата, страдали, докато не се срещнали. И се сетили. Здравенякът метнал, виждащият на раменете си и така с обединени сили можели да продължат напред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Сачи на сача и директно с еднопосочен билет в квартал изток .

fallback