Общ преглед

Дориана Ранкова е бизнес репортер и водещ на предаването "Investbook" по национална телевизия Bulgaria ON AIR. Завършила е бакалавърска програма "Финанси" в НБУ, а в момента завършва магистърска програма "Финансов мениджмънт“. Интересите й са в областта на макроикономиката, капиталовите пазари, валутната търговия, пазарът на стоки - в частност инвестиционно злато и сребро. Стажувала е в банка. От 2012 до 2013 работи като оперативен счетоводител, година по-рано защитава програма: "Аз мога повече" към Агенцията по заетостта с профил "Счетоводство и контрол". Присъединява се към екипа на Bulgaria ON AIR в началото на 2013 година и  посещава курса на Reuters в Лондон за Финансови новини. Отразява капиталови, форекс и стокови пазари. През август 2013 година замества Таня Кръстева като водещ на предаването "Investbook". След заемането на тази позиция осъзнава силата на „четвъртата власт“ в лицето на медиите, коректността на икономическите анализи и обективното представяне на информацията. Обича да спортува и с интерес следи тенис турнири. В свободното си време пътува.

Защо избрахте телевизията?
Защото да си част от четвъртата власт е повече от предизвикателство! Особено когато отразяваш сектор, който е по-малко познат и търсен от широката публика!

Какво ви дава и какво ви отнема професията?
Дава ми адреналина, необходим за да се чувствам добре и полезна, отнема ми съня! Но всичко е по мое желание!

Какви са най-големите заблуди, свързани с журналистиката?

Че журналистът разбира от всичко. Заблуда е, но журналистът е длъжен да разбира и обяснява достъпно основните акценти, проблеми и дефиниции. Ресорът е в основата на ефективността, но широкият поглед и необходимостта от запознаване с проблемите е неизбежен.

Как се променят медиите у нас през годините?
Аз бих обвързала промяната с икономическите цикли, ръста на икономиката ни. В зависимост от развитието ни, от това колко сме отворени и разпознаваеми за външните пазари, публиката или всеки информиращ се има различни изисквания. Колкото повече устойчив растеж е налице, толкова по-отговорна става работата на медиите - обективни и добре запознати, готови да предложат алтернативи.

Може ли да обясните до колко медиите влияят на обществото?
Отговорът на този въпрос мога да обвържа с миналия. Ние сме огледалото на обществото, но е хубаво да поддържаме чисто това огледало, да сме коректното отражение...

Какви новини харесвате?
Тези, които ти дават допълнително знание и всички гледни точки, разбира се.

Кой е най-големият ви коректор – близките или приятелите Ви?
Близките ми, и мога да кажа, че има достатъчно критични сред тях, затова приемам съветите им.

Разкажете интересна случка, свързана с работата Ви – нещо, което Ви е направило голямо впечатление?
Няма да посоча една случка, а един извод, до който стигнах след известно време в този бранш - няма невъзможни неща и хората, които поставяме на пиедестал и наричаме идоли, не са недостъпни. Хора с остър ум и силни амбиции, от които може да научим много, нищо друго човешко обаче не им е чуждо.

Имате ли хобита и ако да – какви са те?
Хоби - чета и спортувам. Обичам движението, разходките, тениса (макар че повече гледам, отколкото да играя). Природата ме зарежда, както и общуването с приятели.

Какво обичате да правите с близките си хора?
Да коментираме различни теми, въпроси, които вълнуват всеки от нас. Комуникацията винаги провокира мисленето, а близкото обкръжение трябва да е това, пред което няма бариери.

Какво искате да ви се случи в професионален и личен план?
Истината е, че обичам да работя много, малкото свободно време не е проблем за мен, по-скоро е търсен (д)ефект. Искам да намеря златната среда, да успея да управлявам добре работата и свободното си време. Успехите ще дойдат сами с повече работа и търпение.

Какво пожелавате да се случи на България?
Първо, хората да отворят мирогледа си, да четат повече, да изискват информация. Един търсещ ум няма граници, когато те паднат, България ще има едно по-различно масово мислене и потребности. А това вярвам ще е катарзис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар