Снимка: Фортисимо Фест
fallback

Общ преглед
Парк с книга, таблет с танц или сън с китара. Това са само три от образите, които децата виждат, слушайки класическа музика в изпълнение на челиста Петър Кушлев. Той е гост на четвърти клас в 18-о училище като част от програмата на Фортисимо Клас.

Идеята професионални музиканти да представят пред ученици своите инструменти като им позволяват и да свирят на тях, е на цигуларя Хари Ешкенази. Инициативата успява да се хареса и на други негови колеги и с помощта на Фондация „Америка за България“ вече трета година професионалисти пътуват из няколко български града, за да показват на децата колко хубава и неостаряваща е класическата музика.

А хлапетата са наистина впечатлени. Някои повече. „На децата в провинцията им е по-интересно, отколкото на учениците в София, защото са имали шанс и по друг начин да се сблъскат с музиканти и с класическа музика. Например от учителите в Дупница разбрах, че там няма филхармония и хората няма как да присъстват на такива концерти.“, споделя Петър Кушлев. Самият той започва да свири на виолончело още в невръстна възраст. Талантът му открива учител в детската градина, а родителите му го записали в музикалното училище.

Избирал е между цигулка, виолончело и пиано. И до днес е убеден, че този негов избор да свири на виолончело е най-правилния в живота му. От миналата година Петър участва в проекта като е посещавал Дупница, Етрополе и Правец. В рамките на 10 месеца той и негови колеги обикалят различни училища, където чрез игри и импровизация показват различните страни на класическите мелодии. „Гледам да не обяснявам теория на децата, а повече да им свиря“.

Така освен че разбират, че виолончелото е от семейството на струнните инструменти, децата научават, че с него може да се свири не само класическа музика, а е използвано доста и в поп, и рок жанра.

През 60-те години The Beatles и Шер вкарват инструмента в парчетата като "Bang Bang (My baby shot me down)", "Eleanor Rigby" и "Strawberry Fields Forever", a Pink Floyd използват чело в албума си "Atom Heart Mother".

Петър Кушлев е познат още и като солист на „Приказки за виолончело“ с участието на Стефания Колева в зала „България“. Тогава той споделя: "Виолончелото е инструмент, на който главно се свири класическа музика, но има и доста модерни неща, направени за него. Групата Apocalyptica например са четирима челисти, които разбиха всякакви класически граници и се хвърлиха в метъл музиката.

Първият им албум беше с кавъри на Metallica, преработени за 4 чели. Общо взето всичко може да се аранжира и за чело, музиката е нещо безкрайно и си свободен да поемеш накъдето ти погледнат очите".

И в час Петър даде шанс на всяко дете да се опита да свири на виолончело. След като изпълни мелодии от различни жанрове, той разби мита, че класическата музика е нещо остаряло и някак си и децата му повярваха, че тези мелодии нямат граници във времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback