fallback

Общ преглед

Изкуството е един от основните аспекти в развитието на човечеството и доказателство, че хората са най-висшите същества. И в днешния забързан свят е хубаво по-често да се вглеждаме и припознаваме в красивото, градивното и създаденото от творяща ръка, ум и талант.

Oще по темата
Красива картина, скулптура или дърворезба винаги могат да намерят място във всеки дом, стига разбира се да са съчетани подходящо със стила на пространството. Няма ясни правила, според които да изберем подходящото произведение на изкуството за даден интериор. Затова е добре да се доверим на преценката на интериорен дизайнер или декоратор, който ще съобрази избора както с нашите предпочитания, така и с визията, големината и предназначението на помещението. Също така, в зависимост от изложението и осветеността в пространството, той ще прецизира позиционирането на предмета и ще го освети допълнително.

Най-простото правило, което е добре да следваме при избора на картина или пано, се определя от размерите на стената, за която предвиждаме декорацията. Ако нейната ширина е по-малка от височината й, добре е да закачим вертикална картина и обратното, ако ширината й е по-голяма от височината - хоризонтална картина. 

Не бива да забравяме, че изборът на произведение на изкуството е въпрос на индивидуално чувство за естетика. Хората с разчупено мислене харесват абстрактно и авангардно изкуство. Тези с класически предпочитания - пейзажи, натюрморти или портрети. Традиционалистите биха се спрели на графики, постери и художествената фотография например.

"Изкуството е най-ефективният начин за комуникация, която съществува." - казал го е философът Джон Дюи. И не е ли точно така?! Но изкуството е не само средство за общуване между хората. То говори за натюрела на всеки индивид.

Какво изкуство харесваш и цениш и с колко красота се обграждаш казва и показва кой си. И най-важното е да се чувстваш добре вътре в себе си, в дома си и в средата, която обитаваш. Затова нека изкуството винаги да е част от живота ни!  

Консултант: архитект София Папазова
Soff Design Studio

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback