Снимка: БулФото
fallback

Погледното отстрани, вотът за ЕП, макар и да постави повечето проевропейски партии в позицията да търсят партньорство, не оправда страховете, че евроскептицизмът и популизмът ще победят. Трябва да празнуваме този вот на доверие на хората в единна Европа. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева в интервю за 24 часа.

Бившият еврокомисар по бюджета коментира, че към момента България изглежда в "много по-добра позиция, отколкото много други страни, да посрещнем промени в световната икономика, които могат да създадат трудности за света."

Oще по темата

По думите й, напрежението между двете най-големи икономики - САЩ и Китай, създава опасности и че прогнозите за икономически растеж на еврозоната се коригират надолу. Прогннозата на за България обаче е добра.

"Бъдете внимателни с вашата фискална политика. Бъдете много внимателни какво правите да стимулирате повече растеж в по-трудни времена. Пазете се от висок дълг." Това са съветите на Световната банка към малките икономики във времена на противопоставяне на големите, разказва Георгиева и добавя, че България изпълнява тези условия.

Тя предупреждава и че не е добра идея да се подвеждаме по модерното напоследък въвеждане на тарифи.

"Малките икономики не могат да повлияят на големите и ако се поддадат ана общата тенденция да въвеждат тарифи, те вредят сами на себе си. За малките икономики в условията на търговска война е много по-добре да не правят нищо, отколкото да се опитват да отговарят на същото. Ако използваме Библията, това ще рече - ако ви ударят едната буза, обърнете другата.

Относно приемането на България в чакалнята на еврозоната или т.нар. механизъм ERMII, Кристалина Георгиева беше категорична, че страната ни е в много добра позиция, защото е дисциплинирана, стабилна, с добра банкова система и във валутен борд. Кога обаче ще влезем в механизма, тя не можела да прогнозира.

Тя обаче предупреди, че освен позитиви, приемането на еврото има и негативи - особено важно било как ще се регулират цените в първите месеци след приемането, както и да се избегнат спекулации.

"Много разчитам, че опитът на други страни ще бъде използван в България. Имаме време да се подготвим.", изтъкна тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 4 години

Да празнуваме новия завод на Фолксваге ще е в Турция Благодарение на ГЕРБ!

47

ДЯДО ЙОЦО

преди 4 години

СИГУРНО СЪМ БОЛЕН, НО ЗАЩО ТАЗИ ЖЕНА МИ Е ТОЛКОВА ОТВРАТИТЕЛНА

46

Салвини

преди 4 години

Псевдопатриотите от ВМРО са най-корумпираната сбуна в България. Всеки глас за тази банда е купен с крадени пари или назначения и постове! Вижте около себе си какви некадърници са на ръководни постове и позиции!!!

fallback