fallback

Общ преглед
Имената на 17-те български депутати в Европейския парламент вече са ясни, след като Централната избирателна комисия съобщи резултатите от гласуването с преференции.
Oще по темата
ГЕРБ ще има шестима евродепутати, а в листата на партията няма разместване.

По този начин в ЕП отиват Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов от СДС. Съвсем малко не достига на Лиляна Павлова да се изкачи по-нагоре. Тя е събрала 4,5% при необходими 5% от преференциален вот.

Големият извод - българите не видяха ясна алтернатива

Елена Йончева е събрала над 82 000 преференции, а Сергей Станишев 30 000. Така петте мандата на БСП биват допълнени от Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов.

Представители на ДПС в европарламента ще бъдат Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Припомняме, че водачите на листата Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се отказаха от местата си в ЕП.

До разместване се стигна при ВМРО, които след вота на 26 май си осигуриха две места в европарламента. Водачът на листата Ангел Джамбазки е сигурен за европарламента. Юлиан Ангелов обаче е изпреварен от Андрей Слабаков, който събира над 6,5% от преференциалния вот.

Евроизбори 2019: Популисткото земетресение бе избегнато

"Демократична България" изпраща един представител в ЕП и това е водачът на листата Радан Кънев. Той е събрал и преференциален вот от 29%.

Всички евродепутатите заявиха, че ще работят за България. На церемонията по официалното обявяване на имената им не присъстваха Мария Габриел и Радан Кънев.

От ЦИК обявиха, че при избирателна активност от 33,28% ГЕРБ печели 31,07% от всички гласове, 24,26% са за БСП, а на трето място се нареди ДПС с 16,55%. ВМРО е на четвърто място със 7,36%. "Демократична България" също прескочи границата с 6,06%, което осигури място на Радан Кънев в европарламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Да допълня...

преди 4 години

До Проктър Енд Гембъл 57 И тромбата на Вили да не забравите.

65

Shark

преди 4 години

Мария Габриел *** Майдел и Александър Йорданов - това просто са най-подходящите. Първите две бяха вече и не видяхме нищо свършено. АлЙо ще го видим, нищо няма да кажа,не го харесвам но няма да плюя. За разлика от плюещите Слабаков,които нито са видели какво ще направи нито нищо, но просто за спорта и злобата, че е някой,който говори публично неща, с които вие сте съгласни, но не смеете да издумате извън дома си. Затова злобеете и сте много жалки.

64

Анонимен

преди 4 години

Комунистите имат 11 ( 6+5 ) евродепутати !!! А Лилиту Павлова ?

fallback