Снимка: Булфото, архив

32.4% от избирателите ще дадат своя глас за ГЕРБ на предстоящите на 26 май евроизбори. 27,3 на сто ще гласуват за БСП. Това  сочат данните от  проучване на "Екзакта Рисърч Груп”, проведено с независимо финансиране сред 1000 пълнолетни българи.

Още по темата

На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

Според изследването ГЕРБ ще има 7 евродепутати, а БСП – 6.

За ДПС ще гласуват 13,3% от избирателите и движението ще изпрати трима свои представители в ЕП.

За ВМРО глас ще дадат 6,5 на сто и така водачът на листата на движението Ангел Джамбазки ще изкара още един мандат като евродепутат.

Това са и четирите политически сили, които ще имат евродепутати.

Изборите – прелюдия към голяма промяна на евроинституциите

За "Воля – Българските родолюбци" ще гласуват 4,5 на сто от избирателите, за Демократична България – 4,3%, за "Атака" -  2%, за Коалиция за България – 1,8 на сто.

Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на "Екзакта”, показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

От "Екзакта"отбелязват, че ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се.

Данните на "Екзакта” показват още, че евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП.

Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.

Коментари Напиши коментар

142

Димитър

преди 3 седмици

Дано хората се активизират, защото е важно как ще изглежда България пред Европа, в следващите 5 години! Дали искаме комунисти, либерали, етнически принадлежащи или националистични(патриотични) зависи това дали ще покажем някакви си 30 % активност или ще бъдем смели за бъдещето си! Честит празник!

141

Анонимен

преди 3 седмици

До 141. Да де, ама още 5 дават преднина на ГЕРБ.

140

Винету

преди 3 седмици

До 136. Не миже да се отървеш от тях на 26. Това не става на такива избори, а на парламентарни. А там вече ще видиш колко кого мразят или харесват. Е то се видя де, четири пъти поред.