Снимка: БулФото
fallback

Лиляна Павлова от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП и Илхан Кючук от ДПС проведоха предизборен дебат в ефира на Нова. Тримата трябваше да отговорят на няколко ключови въпроса, свързани с тяхната визия за бъдещето на Европейския съюз, доходите на българите и възможна ли е единна европейска минимална заплата.

Лиляна Павлова изтъкна, че има над 20-годишен опит като експерт и политик, именно в ресор европейски политики, фондове и програми. Тя беше категорична, че има с какво да допринесе, представлявайки България в Европейския парламент.

"Темата за доходите е най-често задаваният въпрос, който ми задават хората в селата и градовете. Това е и темата, която казах – жизненият стандарт. Това е най-наболелият въпрос. Чрез европейските политики и с европейските фондове, да повишим стандарта на живот е възможна кауза, с работни места, които имат висока добавена стойност в индустрията, производството”, заяви Лиляна Павлова.

Планът на Лиляна Павлова за увеличаване на доходите минава пред привличането бизнеси във високотехнологични сектори, които да създават високоплатени работни места.

"Това е секторът, в който младите хора се връщат да работят в България. В сектора на автомобилопроизводството – 220 нови предприятия са отворили в Бългрия работни места. Това е посоката на развитие – индустриализацията", заключи Павлова.

Кандидатът на БСП Румен Гечев пък смята, че ЕС има нужда от смяна целия икономически модел и че с неговия 30-годишен опит като преподавалтел и политик може да допринесе за него(бел.ред. - Румен Гечев е  министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов 1995-1997г.) Представителят на Столетницата също постави въпроса за жизнения стандарт на българите.

"Няма как България, когато чуждите инвестиции намаляха 10 пъти или 1000% от 2009 година досега, да очакваме висока динамика на растежа и на стандарта на живот. Няма как да се повишава стандартът на живот, след като последните 10 години бяха провалени крупни инвестиционни проекти, които можеха да донесат на България милиарди левове, които да бъдат разпределени и да донесат повишение на жизнения стандарт", категоричен беше Гечев.

Той заяви, че БСП настоява за еднакъв стандарт при формирането на минималната работна заплата в България и страните от ЕС - на основа на техния процентен дял от БВП.

"Разбирането, че ако в България има ниски заплати, ще идват инвеститори, е абсолютно погрешно. Това, че ако има ниски заплати в България, българската икономика ще бъде конкурентноспособна е абсолютно погрешно и опровергано от фактите. Страните с най-високите заплати имат най-висока конкурентоспособност ”, заяви Румен Гечев.

Третият участник в дебата беше настоящият евродепутат от ДПС Илхан Кючюк. Той беше категоричен, че през последните 5 години е защитавал интереса на всички български граждани и на целия ЕС. Според него страната ни не може да достигне до средните европейски нива с този темп на растеж.

"Ние предлагаме да се инвестира активно във високи технологии, там където има висока добавена стойност. Второто нещо е биотехнологиите”, заяви Илхан Кючюк.

По думите му единната европейска минимална заплата е привлекателна, но популистка мярка и не вижда как може да се въведе.

"Това трябва да се остави в ръцете на националните икономики", обясни Кючюк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 години

Това е най-големия виновник за икономическата криза от 1996-97г Където пенсионерите живееха с 5 долара на месец. Сега е пак дошъл да оправя държавата.

37

Анонимен

преди 4 години

Гечев?Не думайте...

36

анонимен

преди 4 години

Гечев като добър икономист и преподавател в УНСС, не можа да го спаси от фалит, сега ще оправя европейската икономика!

fallback