Снимка Министерство на финансите

Най-късно в края на декември тази година България може да изпълни и последния критерий за присъединяване към еврозоната, свързан с ценовата стабилност. Това е потвърдила вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова на среща с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Заедно с гуверньора на БНБ Димитър Радев Петкова участва в приключващите днес годишни срещи на фонда и Световната банка във Вашингтон.

Според прогнозите на финансовото министерство инфлационният критерий, който е единственият извън изискванията на договора от Маастрихт, може да бъде изпълнен в края на ноември или най-късно през декември, става ясно от съобщението на Министерството на финансите. Вицепремиерът Людмила Петкова е потвърдила във Вашингтон, че в 2-седмичен срок от изпълнението му, ще бъдат поискани нови доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, каквото е решението на Народното събрание, посочва БНР.

Вчера в интервю за БТА гуверньорът Димитър Радев заяви, че страната ни трябва да има стабилна фискална позиция. Според централния банкер е необходимо „спешно дисциплиниране на бюджета и като процес, и като съдържание“. Бюджетът за следващата година ще бъде индикатор дали вървим в правилната посока, смята Димитър Радев и подчертава, че хроничните дефицити при "хлабав бюджет" се плащат от данъкоплатците – т.е. домакинствата и бизнеса и водят до по-високо дългово бреме за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase