Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Управляващата партия "Грузинска мечта" спечели 53% от гласовете на парламентарните избори в Грузия, при преброени бюлетини над 70% от секциите, съобщи Ройтерс.

Oще по темата
 
Окончателните данни за избирателната активност показват, че са гласували близо 59% от избирателите.
Милиардерът, основател на Грузинска мечта Бидзина Иванишвили, опозицията и чуждестранните дипломати определиха изборите като преломен момент, който ще реши дали Грузия ще се сближи със Запада или ще се отклони назад към Русия на фона на войната в Украйна.

Ранните официални резултати с преброени 70% от секциите показаха, че управляващата партия е спечелила 53% от гласовете, каза избирателната комисия, но дълбоко разделените прозападни опозиционни партии заявиха, че колективно са спечелили мнозинство.
Екзитполове дадоха различни прогнози за изборите. Подкрепящият "Грузинска мечта" телевизионен канал "Имеди" показа, че управляващата партия печели 56%. Екзитполовете на проопозиционните канали показаха победа за опозиционните партии.

Иванишвили, основател на управляващата партия и бивш министър-председател, обяви победа и похвали грузинския народ. Но опозицията също празнува победата и каза, че Иванишвили трябва да признае загубата.
Тина Бокучава, лидер на партията "Единно национално движение" на бившия президент Михаил Саакашвили, каза пред Ройтерс, че опозицията е спечелила с добра разлика от 10%.
„На този фон повечето хора ще приемат твърденията на Бидзина Иванишвили за правителствено мнозинство с голяма кофа сол“, каза Бокучава. „Дойде време“ за дискусия дали Великобритания трябва да се ангажира с репарации за ролята си в трансатлантическата търговия с роби. Вярваме, че грузинското общество гласува ясно за бъдеще в сърцето на Европа и никакво позьорство няма да промени това.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Българин

преди 51 минути

Грузия пое пътя на Украйна Грузия ще гори

19

Стенли

преди 1 час

До коментар номер шестнадесет щото ний сме много напреднали

18

Стенли

преди 1 час

Браво много добра новина трябва да взимаме пример от тях ей затова ще гласувам за ВЪЗРАЖДАНЕ аман от евроатлантици и лицемери

fallback