Снимка: БГНЕС/ EPA

Грузинците гласуваха в събота на парламентарни избори, представени и от двете страни като екзистенциална битка, която ще определи дали страната ще се интегрира тясно със Запада или ще се отклони назад към Русия, пише Ройтерс.

Още по темата
Гласуването противопоставя управляващата партия „Грузинска мечта“, която е на власт от 2012 г., срещу четири основни блока, представляващи прозападната опозиция. Избирателните секции бяха отворени в 04:00 GMT и ще затворят в 16:00 GMT, като около 3,5 милиона грузинци имат право да гласуват.

Бившият министър-председател Бидзина Иванишвили, каза, че изборите са били „много прост избор".
„Или ще изберем правителство, което служи на вас, грузинският народ или ще изберем агент на чужда държава, който ще изпълнява само задачите на чужда държава“, каза Иванишвили.

„Този ​​ден ще определи бъдещето на Грузия“, каза президентът Саломе Зурабишвили. „Тази вечер ще има победа и тази победа ще бъде на Грузия, на цяла Грузия."

Грузия, която загуби части от територията си от подкрепяните от Русия сепаратисти през 90-те години на миналия век и беше победена при кратко руско нахлуване през 2008 г., в продължение на десетилетия беше една от най-прозападните държави, произлезли от Съветския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase