Снимка: БГНЕС/ EPA

Румъния ще насърчава „амбициозeн“ европейски дневен ред и ще участва в процесите на размисъл върху вътрешните реформи на Европейския съюз, заяви румънският външен министър Луминица Одобеску, предаде Аджерпрес, като се позова на прессъобщение на румънското външно министерство.

Още по темата

„Тъй като сме в началото на нов европейски институционален цикъл, аз съм убедена, че нашите общи усилия ще допринесат за впрягането на реалния потенциал на ЕС. В тази връзка Румъния ще направи всички необходими усилия, за да насърчи амбициозния европейски дневен ред и активно ще участва в процесите на размисъл върху вътрешните реформи на ЕС“, посочи тя в рамките на международна конференция „Бъдещето на Европа“ в Букурещ, съобщава БТА.

Одобеску подчерта настоящия „особено сложен“ контекст, белязан от „множество кризи и големи предизвикателства“, както и нуждата от изпълнение на „амбициозен европейски дневен ред, който ще допринесе за укрепването на глобалната роля на ЕС и ще осигури сигурност, просперитет и благоденствие“ на гражданите му по устойчив начин.

Тя потвърди ангажимента на Румъния да насърчава европейската солидарност и подчерта значимостта на процесите на размисъл върху вътрешните реформи на ЕС, включително в перспективата на бъдещото разширяване.

Румънската външна министърка подчерта необходимостта от укрепване на икономическата „устойчивост и конкурентоспособност“ по начин, който е насочен към европейските ценности, образованието, демографията, миграцията, зеления и дигитален преход и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase