Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Повишаването на разходите за живот се очертава като основна грижа за гръцките граждани, според проучване на Metron Analysis, представено на събитие, организирано от Института Алексис Ципрас в Пирея , пише Kathimerini.

Проучването, проведено с извадка от 1007 респонденти на възраст 17 и повече години, разкри, че 75% смятат, че Гърция се движи в грешна посока. Освен това, 67% съобщават, че тяхната покупателна способност се е влошила, като само 25% заявяват, че е останала стабилна. Едва 8% показват подобрение.

Тази песимистична перспектива е още по-силно изразена сред определени професионални групи. Например, 84% от фермерите, заедно със 78% както от хората от работническата класа, така и от собствениците на малък и среден бизнес, съобщават за значителен спад в покупателната си способност.

Според проучването ежедневните разходи натоварват бюджетите на домакинствата по-тежко от постоянните разходи. Общо 57% от анкетираните определят ежедневните разходи като най-голямото финансово напрежение, в сравнение с 40%, които цитират сметките за комунални услуги. От тези 57%, 77% казват, че пазаруването на хранителни стоки е най-голямо предизвикателство, докато 64% ​​посочват транспортните разходи (като гориво), следвани от 60%, които цитират медицински разходи.

Сметките за електричество са посочени като най-натоварващи сред фиксираните месечни разходи, като 69% от анкетираните съобщават за трудности при плащането им, в сравнение с 43%, които се борят с телекомуникационните разходи.

На въпроса как управляват месечните си разходи, 57% отговарят, че биха намалили покупките на дрехи, 54% биха намалили разходите за супермаркети и 53% биха ограничили използването на отопление и охлаждане. Половината от респондентите казаха, че биха пожертвали личните си развлечения, а 47% посочиха, че биха намалили разходите за почивка.

Финансовото напрежение беше повтаряща се тема, като 40% от респондентите казват, че са им свършили парите преди края на месеца, докато 44% заявяват, че просто успяват да се справят. Според проучването 66% от работническата класа не могат да покрият разходите си. Само 15% от анкетираните съобщават, че могат да спестят пари, цифра, която нараства до 40% сред групите с по-високи доходи.

По отношение на справянето с инфлацията, 82% от анкетираните смятат, че държавната намеса е необходима, докато само 16% вярват, че пазарът може да се саморегулира. Освен това 74% изразиха недоволство от усилията на правителството за борба с инфлацията, чувствайки, че може да се направи много повече. Европейският съюз се смята за вторият най-отговорен орган (64%), следван от бизнеса (57%) и, в по-малка степен, самите потребители.
Въпреки тези опасения, 63% от анкетираните се съмняват, че проблемът с инфлацията ще бъде решен, като прогнозират продължаващо увеличение на цените. От останалите 23% смятат, че ситуацията ще се запази, докато само 11% са оптимисти за намаляване на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 часа

Горките гърци! Завиждат на българите - работещи бедни и пенсионери - за стандарта на живот!

5

Геле

преди 4 часа

Парите , които Урсула щедро сипе на Украйна трябва да се изкарат на нечий гръб- цяла Европа плаща, никой не е пощаден, ще става все по - зле....

4

що пък тези с

преди 4 часа

пълните багажници за халки дик не се жалват че им е скъпо

fallback