Снимка: БГНЕС
fallback

Пенсионери излязоха на протест пред кабинета на министър-председателя с искане за увеличение на пенсиите, пише Euronews Albania.

Събрани не само от Тирана, но и от областите, възрастните хора заявяват, че посрещането на минималните разходи за живот е станало невъзможно с настоящите пенсии, които не съответстват на увеличението на цените и икономическата криза.

„Не можем да си купим лекарствата. Не съм се лекувала от 5 години, защото не мога да си позволя лекарството", споделят протестиращите.

Qindra #pensionistë protestuan sot para Kryeministrisë për të kërkuan #pensione #dinjitoze. Ata refuzuan ta pranojnë si rritje #indeksimin prej 4.1% që beri #qeveria, duke e cilësuar si tallje. pic.twitter.com/t7CpadLKv0

— Citizens.al (@citizensalb) October 23, 2024


Протестиращите посочиха, че разходите им за храна, лекарства и сметките за енергия са се увеличили значително, което ги поставя в много трудни икономически условия. Някои от тях заявиха, че живеят с недостатъчни доходи и настояха правителството да вземе незабавни мерки за увеличаване на пенсиите им и облекчаване на материалното им положение.

„Пенсията, която получаваме, не покрива дори най-елементарните ни нужди. Принудени сме да избираме между храна и лекарства“, каза един от пенсионерите на протеста.

Пенсионерите настояват правителството да включи увеличения на пенсиите в следващия бюджет, като ги съобрази с нарастващите разходи за живот и инфлацията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 часа

До Анонимен 5 - Тия, дето могат да излязат по кафенета, все пак са добре, ще видят хора, ще общуват може би. Питаш ли се тия, дето седят по къщите си, как са? Пускат тв да чуват човешки говор, че иначе ще забравят човешката реч и, както казва една позната, ще забрави да говори, щото няма с кого..

5

Анонимен

преди 3 часа

A naschte islizat sutrin Po kafenetata

4

Анонимен

преди 3 часа

Другаде хората се борят за правата си, а в Бг пенсионерът и да му спрат пенсията, ще мълчи. Затова в Бг са най- ниските заплати и пенсии сравнено с целия ЕС.

fallback