Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

В сряда министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че това лято Гърция е успяла да се справи по-ефективно с горските пожари, въпреки че е изправена пред още по-сериозни предизвикателства, предизвикани от климатичната криза, пише Kathimerini.

В речта си в парламента по време на дебат, в който се прави преглед на пожароопасния сезон и се обсъждат усилията на правителството за подпомагане на жертвите на пожарите, възстановяване на повредената инфраструктура и укрепване на Гражданска защита, Мицотакис заяви: „Тази година се очакваше да бъде климатично предизвикателство. Всъщност тя беше най-трудната през последните 40 години. Бяхме изправени пред постоянно по-високи от средните температури, изключителна суша, силни ветрове, продължителни периоди на засушаване и минимални снеговалежи в планините. Знаехме, че условията ще бъдат особено проблематични. Достигнахме нива на риск от пожари от 4 и 5 по-рано, отколкото в предишни години. Щатският апарат беше в готовност в продължение на шест месеца, като горски пожари възникнаха дори през септември. Голяма благодарност на целия персонал, който тази година отново положи огромни усилия.“

По думите на министър-председателя тази година в Гърция са възникнали 9 101 пожара в сравнение със 7 163 през предходната година.

Мицотакис също така подчерта, че изгорелите площи са намалели до 108 727 акра тази година от 433 423 акра през 2023 г., докато средната стойност за 20 години е малко над 123 553 акра. „Бяхме под средната стойност за 20 години“, каза той.

Освен това той посочи, че тази година Гърция е регистрирала средно по-малко изгорели площи на пожар - 12 акра на пожар в сравнение със средната стойност за 20 години от 15 акра.

Мицотакис предупреди, че е малко вероятно условията да се подобрят.

„Погледнете САЩ. Това е реалност, свързана с климатичната криза. Горските пожари ще стават все по-чести. Средиземноморието е в центъра на климатичната криза и ще се сблъсква с все по-чести предизвикателства“, добави Мицотакис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback