Снимка: БГНЕС

Очакваме скоро да има законодателно предложение за създаването на мигрантски центрове извън ЕС, където да се държат пристигащите бежанци и да се държат тези, които нямат право на връщане. Това заяви за БНР евродепутатът Емил Радев.

Още по темата

"За съжаление, трябваше време, за да се разбере, че трябват по-решителни мерки да се пази много по-добре външната европейска граница. И да се справяме по-добре, да връщаме тези, които нямат право на убежище, а не да ги оставяме с години да живеят и да извършват престъпления и атентати в Европа. Без право на убежище един на петима е върнат. Тези мерки са закъснели и се надявам скоро да има законодателно предложение, защото засега говорим само като предположение", смята Емил Радев.

По думите му  се използват всякакви методи да се забави връщането на мигрантите, като например да се отиде в друга държава членка и да се иска отново убежище, да се обжалва в съда и да се възползват от тромавите процедури.

"И като му се откаже, нелегалният отива в трета държава членка, защото те могат да се движат свободно в ЕС. И затова беше приет Пактът за миграцията, който ефективно ще започне да работи след около 2 години. Така че да не могат да искат в друга държава членка убежище, ако в първата е отказано", добави още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase