Снимка: БГНЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан от години създава втори център на влияние в ЕС, извън Брюксел. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в предаването "Брюксел 1".

Още по темата

"Четворката от Вишеград беше един център за предварително съгласуване на четирите държави, преди да има съвет на министрите в Брюксел. Сега обаче Орбан има прекалено голямо самочувствие за много по-голяма подкрепа, която той започна да получава. Орбан в момента вижда тази нарастваща вълна и това му дава самочувствие да се изправи срещу Урсула фон дер Лайен", посочи Керемедчиев.

По думите му 60% от европейците се притесняват за своята сигурност.

"Дали това е сигурност въз основа на мигрантските потоци, които все повече напъват нашите външни граници, дали това е войната в Украйна, дали това е войната в Близкия изток. Сигурността в момента е най-голямата тежест за европейците. Така че, който работи в тази сфера, може да злоупотребява с нея, както прави Орбан, той печели дивиденти. В момента Орбан си играе много умело със страховете на европейците. И нашият кандидат - г-жа Захариева, все пак като външен министър, като правосъден министър, щеше да пасне много по-добре, отколкото на ресор, в който тепърва трябва да навлиза", добави Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase