Снимка: БГНЕС/ EPA

Темата за включването на българите в конституцията на Северна Македония трябва да се обсъжда „стратегически и с визия”, защото тази тема трябва да отвори и гарантира членство в Европейския съюз на Северна Македония въз основа на критериите от Копенхаген. Това каза премиерът на страната Християн Мицкоски, цитиран от БТА.

Още по темата

На пресконференция след среща със Синдиката на работещите в сферата на образованието и науката в страната Мицкоски бе попитан дали смята, както твърди председателят на албанския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, че българската общност в страната е реалност и дали включването на българите в конституцията ще навреди на държавата.

„Дали е реалност, или не, говорят числата и те казват, че няколкостотин граждани тук, в (Северна) Македония, използват българския език като майчин. Не можем да кажем, че ги няма. Също както в Албания има седем-осем пъти повече българи, отколкото в (Северна) Македония и това също е реалност. Но македонската общност в България също е реалност. Ако говорим за вписване на българите в конституцията сега, трябва да видим какви права има македонската общност в България и да ги сравним (с тези, които българската общност в Северна Македония има) и тогава можем да правим реални заключения. Не може да сравняваме баби и жаби”, заяви Мицкоски.

По думите му тази тема не трябва да бъде използвана в „ежедневната политика”, както прави Али Ахмети, който „си мисли, че така може да получи някакви дивиденти”, но „това е негова стратегия”.

По време на среща с българския посланик в Северна Македония Желязко Радуков председателят на ДСИ Али Ахмети е заявил, че „българската общност в Република Северна Македония е реалност и трябва да бъде включена в конституцията на страната, от което никой нищо не губи, напротив, всички печелят”, че преговорната рамка на Северна Македония е ясна и условието за вписването на българите в конституцията на страната трябва да бъде изпълнено, за да продължи държавата евроинтеграционния си път.

На пресконференцията Мицкоски заяви, че не е съгласен с тезата, че в ЕС няма разбиране за позициите на Северна Македония по отношение на предложението му за промени в конституцията, които да влязат в сила, след като страната стане член на ЕС.

Мицкоски заяви, че няма информация за среща с българския президент Румен Радев по време на заседанието на Европейската политическа общност в Будапеща, но е готов да седнат и да поговорят.

„И преди, и след 7 ноември (когато е срещата в столицата на Унгария) съм готов да разговаряме. Не е задължително да е Будапеща, може да е навсякъде, да седнем и да говорим, за да намерим решение, което ще бъде решение в дългосрочен план и което ще гарантира успеха в преговорния процес на основата на критериите от Копенхаген.  Но ако на 7 ноември дойде такава инициатива от г-н Орбан, аз съм готов да седна и да обсъдим, базирайки се на аргументи, а не на диктат. Диктат не приемам”, добави още Мицкоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase