Снимка: ВМРО

За пореден път лицемерно Австрия блокира България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство. Зад витиевата формула и коментари австрийците практически замразяват процеса. В момента България е в Полушенген – по въздух и вода. Решението за отпадане на граничния контрол по суша остава мираж, смятат от ВМРО.

„На прав път сме, но не сме в края на пътя", казва австрийският служебен вътрешен министър Герхард Карнер в четвъртък преди среща с колегите си от ЕС. Все още не бил настъпил моментът за пълното приемане на Румъния и България в Шенгенското пространство, но имало причини за предпазлив оптимизъм. С други думи някога, но не сега.

Случаят е емблематичен за лицемерието на Западна Европа, когато става дума за държави от периферията на Съюза. Истинската причина България да е блокирана за сухопътен Шенген е икономическа. И Австрия по конюнктурни съображения в момента играе ролята на злодея. Западноевропейските лобита блокират България заради икономическите коридори, а не заради мигрантите. Докато България и Румъния стоят отвън, потоците към пристанищата в Ротердам и Хамбург са гарантирани. Входът откъм Пирея и Солун практически е ограничен, защото камионите седят с дни по границите за проверки.

От ВМРО предвиждахме такова развитие на нещата и споделихме тези опасения, още когато правителството „Денков-Габриел“ подписа споразумение с Австрия за връщане на мигранти, което споразумение апропо, още тайна за българското общество. Сега призоваваме българското правителство и парламент да покажат гръбнак и да денонсират споразумението с Австрия.

Ситуацията в Австрия пък е благоприятна за тяхната позиция. Вечният виновник за всеки неуспех (австрийски) – България. Зад захаросаните фрази на временния австрийски министър си личи, че Австрия в момента няма никакво намерение да си сменя позицията. Още повече, че едва ли подобно решение ще бъде взето от служебно правителство. Т.е. чакаме да дойде редовно, евентуално, като би могло да се разчита на някаква промяна на курса, пак евентуално.

България в случая трябва да бъде активната страна. В днешната европейска политика нещата се случват и с тропане по масата. България би могла да блокира някои въпроси на Европейския съвет, за да бъде принудена Австрия да спре да се подиграва с нас. Логично е да се повдигне въпрос защо Австрия продължава да ползва примерно руски газ. Логично е да се повдигне въпрос защо Австрия въвежда и продължава да осъществява граничен контрол в условията на заобикаляне на правилата за временен (шестмесечен) контрол. И други теми има, стига нашият Министерски съвет да реши да играе твърдо и настъпателно. С чупки в кръста и любезност няма да пробием", смятат от ВМРО.

Според тях е крайно време българските политици да започнат да блокира решения на Европейския съвет. Особено тези, свързани с финансиране, защото кой каквото и да ни обяснява – става дума за интереси и пари, а не за критерии, които ние много отдавна сме изпълнили. България трябва да защитава своя и на своите граждани интерес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase