Снимка: БГНЕС

Речта на унгарския премиер Виктор Орбан, верен съюзник на руския президент Владимир Путин, беше прекъсната от крещящ активист.

Във вторник унгарски опозиционен активист и общински съветник прекъсна пресконференция в Страсбург, Франция, докато премиерът говори за дневния ред на Унгария по време на нейното предстоящо шестмесечно председателство на Европейския съюз.

Активистът Мартон Джекички наруши изказването на Орбан за имиграцията, като се втурна към подиума и хвърли купчина банкноти по унгарския премиер, докато той говореше.

"За колко продадохте държавата? За колко разпродадохте държавата, г-н премиер?", извика Гекицки. "Той се продаде на Путин, той се продаде на Си Дзинпин!"

Прекъсването се случи точно преди планираното обръщение на Орбан към Европейския парламент в сряда, отбелязващо началото на шестмесечното ротационно председателство на Унгария на ЕС. Правителството на Орбан често се сблъсква с блока по обвинения в подкопаване на демократичните права, като същевременно е изправено пред нарастващи критики за близките си връзки с автократични режими като Русия и Китай.

Орбан е смятан от мнозина за най-прокремълския лидер на нация от Европейския съюз и показа своята лоялност към Путин, като се опита да осуети санкциите на ЕС срещу Русия като наказание за войната в Украйна, като същевременно се опита да подкопае военната подкрепа на НАТО за Киев .

Джекички, активист и член на унгарската Демократична коалиционна партия, бързо беше усмирен от охранител и ескортиран извън стаята. Той също така служи като местен съветник в предградие на Будапеща.

Бившият премиер Ференце Дюрчани, президент на партията на Демократическата коалиция, по-късно изрази подкрепата си за действията на Джекички в социалните медии, заявявайки, че се "гордее" с активиста.

"Ще го казваме навсякъде и винаги: Унгария има предателско правителство!", написа той.

Самият Орбан също коментира случитолото се, като каза:

"Унгарският е директен език и комуникацията може да бъде груба. Когато един политик каже на друг, че е злодей, в нашата култура това означава "не съм съгласен с теб".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase