Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Върховният лидер аятолах Али Хаменей каза в петък, че Иран и неговите регионални съюзници няма да отстъпят от Израел след израелската атака срещу Бейрут, пише Ройтерс.

Oще по темата
Иран повиши залозите, когато изстреля ракети срещу Израел във вторник, след като неговият върл враг уби генералния секретар на Хизбула Хасан Насрала, извисяваща се фигура, която превърна групировката в най-мощната военна и политическа сила на Ливан с обхват в целия Близък изток. Израел обеща да отговори.

"Съпротивата в региона няма да отстъпи дори с убийството на нейните лидери", каза Хаменей в рядка поява, водеща петъчната молитва в Техеран, споменавайки Насрала в речта си и наричайки нападението му срещу Израел законно и легитимно.

Той не спомена официалния представител на Хизбула Хашем Сафиедин, за когото се говори, че е наследник на Насрала.  "Съдбата на Сафиедин не е ясна", написа Равид в социалната мрежа X.

Израелските военни отказаха коментар, а Хизбула не коментира съдбата на Сафиедин. Неговият брат Сайед Абдала Сафиедин, който е представител на Хизбула в Иран, присъства на речта на Хаменей в Техеран.
Прокситата на Иран в неговата „Оста на съпротивата“ – Хизбула, йеменските хуси и въоръжените групировки в Ирак – извършиха атаки в региона в подкрепа на палестинците във войната в Газа. Хаменей каза, че Афганистан трябва да се присъедини към "отбраната".

Израел уби лидери и командири на Хизбула и Хамас, палестинската въоръжена групировка, която се опитва да унищожи в Газа след атаката си срещу Израел преди година.

Израелската армия заяви в петък, че е елиминирала ръководителя на комуникационните мрежи на Хизбула, Мохамад Рашид Сакафи, чрез провеждане на "прецизен, базиран на разузнаването удар" в Бейрут в четвъртък.
Президентът на САЩ Джо Байдън предположи в четвъртък отговорът на Израел на ракетния залп на Иран, който той отблъсна с широкообхватната си защита , може да включва удар по петролните съоръжения на Иран.

Южното предградие на Бейрут Дахийе, бастион на подкрепяната от Иран Хизбула, беше подложено на подновени удари близо до полунощ в четвъртък, след като Израел нареди на хората да напуснат домовете си в някои райони, казаха жители и източници от сигурността.

Огромни експлозии разтърсиха небето в близост до главното летище на Бейрут в ранните часове на петък, а ливанските цивилни казаха, че живеят в постоянен страх.

Напрежението между Иран и Израел е високо, тъй като Израел претегля вариантите да отговори на атаката с балистични ракети на Техеран във вторник, която Иран извърши в отговор на военните действия на Израел в Ливан.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не вярва, че ще има „всеобхватна война“ в Близкия изток, тъй като Израел претегля възможностите за отмъщение, но че трябва да се направи повече, за да се предотврати такава.
Докато Съединените щати, Европейският съюз и други съюзници призоваха за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня в конфликта между Израел и Ливан, Байдън каза, че САЩ обсъждат с Израел възможностите си за отговор на нападението на Техеран, което включва Израел да удари иранския петрол съоръжения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 10 минути

Рядко срещана т.ъпа ч.алма.Изобщо не защитавам Израел,но те ,хамаси ,хизбули сами си го изпросиха!Никакво уважение към кръволоци и помагачи на п ut кiнския режим ,развяващи лицемерно знамето на духовници!Евреите са прави за себе си и дано им набият канчетата,заслужено!

33

аноним

преди 15 минути

И да не отстъпвате,и да се напрягате,той,Господ си знае работата.Току-що в *** излезе статия,че най-малко -със сигурност ще има още 26 са пили алкохол,по случай ,цирка който сътвориха-и са останали на място-поразени!Да си спомним депутата турски,от устата на който излизаше пяна и слюнки докато се заканваше към Израел,и остана на място-поразени.Пукналите от алкохола,празнуващи били от Северна провинция!Така,че без много дуене пред света!!!

32

komitataей

преди 16 минути

егати тъпанарите - едно атакуване н атерминали води до поскъпване на петрола мож *** САЩ с а е закъсали здраво щот приходите ще скочат но идват избори и цените на петрола в САЩ също ще скочат да не говорим че Иран може д а затвори Ормуския пролив и тогава ще има духандос пеносолапас

fallback