Снимка: БГНЕС
fallback

В България са нужни 199 месечни заплати за закупуване на жилище с размери 100 кв.м.

Ново проучване сравнява цените на недвижимите имоти в 62 държави спрямо средните заплати на местно ниво. Изненадващо победител е европейска страна, смятана за една от най-скъпите за всичко останало. Според нов доклад на BestBrokers.com най-достъпната страна в Европа за закупуване на жилище спрямо средния доход е Дания.

Средната цена на имот с площ 100 кв. м е еквивалентна на 114 нетни заплати в Дания, което прави северната страна най-достъпната страна в Европа за покупка на жилище, сочат данни на МВФ, специалистите по цените на имотите Numbeo и TradingEconomics, установи BestBrokers.

Същевременно Дания е на първо място по скъпотия в ЕС през 2023 г. (цените на стоките и услугите са с 43% по-високи от средните за ЕС, по данни на Евростат), а средните годишни доходи се нареждат на седмо място в Европа.

"Тъй като цените и доходите варират значително от една страна в друга, екипът от BestBrokers реши да изследва пазара на недвижими имоти чрез броя на месечните заплати, които са необходими за закупуване на жилище в различни европейски държави", се казва в доклада.

Къде в Европа ще трябва да пестите най-дълго време за жилище?

Според този доклад Ирландия и Швеция са втората и третата най-достъпна страна в Европа, където съответно 123 и 129 нетни заплати са достатъчни за закупуване на жилище с площ 100 кв. м. Това се равнява на около 10 годишни заплати.

Има обаче една малка уловка, а именно, че броят е чисто теоретичен. Това означава, че не се отчитат разходите за храна, жилище, грижи за децата и всичко останало, от което човек може да се нуждае или желае.

На дъното на класацията в Европа са Чехия и Словакия. В последната средното жилище от 100 кв. м струва 297 пъти повече от средната заплата, която може да се изкара за почти 25 години. Ако някой успее да спести половината от нетната си заплата, все пак ще трябва да прекара 50 години в усилено спестяване, за да притежава семейна къща.

България се намира по средата на класацията, като са необходими 199 нетни заплати за закупуването на жилище или близо 17 години. В съседна Северна Македония, за да се сдобиете с дом ще ви трябват 215 нетни заплати, в Гърция – 228, а в Босна и Херцеговина – 255.

Реални лихвени проценти по ипотечните кредити в Европа за третото тримесечие на 2024 г.

Един от ключовите данни за анализ на цените на жилищата и достъпността им е преброяването на реалните ипотечни кредити във всяка държава. В проучването са използвани данни за лихвените проценти по ипотечните кредити и прогнозираните нива на инфлация за третото тримесечие на 2024 г., за да се разбере за "реалните" лихвени проценти по ипотечните кредити за третото тримесечие на 2024 г. в различните държави.

"Реалният лихвен процент по ипотечните кредити отразява реалната цена на средствата за кредитополучателя и реалната доходност за кредитора", пише в доклада.

Според доклада най-високият реален лихвен процент по ипотечни кредити е в Русия, където през юли 2024 г. приключи програмата за ипотечни кредити, подкрепена от държавата.

Според доклада номиналният лихвен процент по ипотечните кредити се очаква да бъде около 20,3% за третото тримесечие на 2024 г. Те коригираха тази стойност с прогнозираната инфлация от 8%, в резултат на което прогнозата за реалния лихвен процент по ипотечните кредити е за 12,3% в периода юли-септември 2024 г.

Въз основа на това изчисление други европейски държави с високи реални лихвени проценти по ипотечните кредити са Латвия (6,65%) и Полша (5,1%). В Германия лихвеният процент е 1,85%, а в Обединеното кралство – 1,77%. В следващите по големина европейски икономики ставката е около 1%, като например във Франция (1,13%), Италия (0,99%) и Нидерландия (0,96%).

Отрицателни реални лихвени проценти по ипотечните кредити има в Белгия (-0,52%) и Швеция (-1,21%): „Те не предполагат, че купувачите на жилища там в крайна сметка няма да плащат лихви по ипотечните си кредити; по-скоро показват, че реалните (спрямо номиналните) разходи по заема може да са намалели“, се казва в проучването.

Колко месечни заплати струва едно жилище с площ 100 кв. м по света?

Най-достъпната страна в света за закупуване на жилище спрямо заплатите е Южна Африка, където хората се нуждаят от 71 пъти повече от средната заплата, за да притежават имот от 100 кв. м.

На второ място в тази класация са Съединените щати. Въпреки това цените на имотите варират много в отделните щати. В доклада се посочва, че в САЩ хората се нуждаят от 76 средни месечни заплати, за да си купят жилище. Това се равнява на приблизително шест годишни заплати.

В дъното на класацията се намира Непал с 684 заплати, необходими за закупуване на жилище, плътно следван от Турция, където числото е 631, еквивалентно на доходи за 52,5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Химик

преди 8 минути

ИТ спука гумите отдавна. Който тепърва се е засилил към този сектор ще бере само ядове и здрави депресии.

68

Ivanoff

преди 13 минути

Около 40 мои заплати.

67

1346

преди 24 минути

До Камен БрокерВече взехте да о.а.квате с тия ИТ специалисти! През последните 5 години съм купил със спестени пари точно 3 имота и познай, не съм ИТ специалист, въпреки че като им знам нивото, няма да ми е проблем да върша работата на 90% от тях! Както и да е. Здраве да има и не забравяйте, че арогантността и алчността са пороци, а не добродетели.

fallback