Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Външните министри на Европейския съюз ще проведат извънредна среща в понеделник вечерта, за да обсъдят нарастващото напрежение в Близкия изток след въздушните удари на Израел над Ливан през уикенда и смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, пише Kathimerini.

Oще по темата
Израел продължава въздушните си удари срещу Газа и в неделя започна атаки срещу милицията на хутите в Йемен. В понеделник палестинската въоръжена групировка "Хамас" съобщи, че израелски удар е убил нейния лидер в Ливан, Фатех Шериф Абу ел-Амин, заедно със съпругата, сина и дъщеря му в дома им в бежански лагер в град Тир.

Народният фронт за освобождение на Палестина (PFLP) заяви, че трима от неговите лидери са били убити при израелски удар срещу квартал "Кола" в Бейрут, отбелязвайки първото нападение в границите на града.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи за над 1000 убити и 6000 ранени ливанци през последните две седмици, като милион души - около една пета от населението - са разселени.

Израелските операции ескалираха срещу подкрепяни от Иран групи, което поражда опасения за по-широк конфликт, включващ Иран и Съединените щати.

Европейски служители многократно са призовавали за прекратяване на огъня и деескалация, но тези призиви до голяма степен са игнорирани от Израел. Дипломатически източници сочат, че 27-те външни министри вероятно ще се съберат чрез видеоконференция този следобед.

Докато лидерите на ЕС се въздържаха да коментират насилието, президентът на САЩ Джо Байдън подчерта необходимостта от справедливост за всички жертви, а канадският премиер Джъстин Трюдо подчерта ролята на Насрала като ръководител на терористична организация.

Европейската комисия обяви допълнителни 10 милиона евро хуманитарна помощ за Ливан, с което общата помощ от ЕС за годината достигна 74 милиона евро. Няколко европейски правителства призоваха своите граждани в Ливан да напуснат страната и изпълняват планове за спешна евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 1 час

Къде са ''СИНИТЕ КАСКИ'' на ЕС , или ,... НЕМА ОРА ?

44

Анонимен

преди 1 час

За да върви тРъговията на САЩ , ту с едните , ту с другите ... САЩ : Имаме интереси , приятели --НЕ !

43

Olelee

преди 1 час

До ДаМоля? - значи местните празнуват , ние тук ги критиикуваме или ?

fallback