Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Инфлацията в Германия падна до най-ниското си ниво от февруари 2021 г. този месец, показват предварителни данни, пише Reuters.

Инфлацията в Германия се понижи малко повече от прогнозата до 1,8% през септември, показват данни на федералната статистическа служба. Анкетирани от агенцията анализатори прогнозираха 1,9% през септември, след годишно увеличение на потребителските цени от 2,0% през август, въз основа на данни, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз.

Основната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, падна до 2,7% през септември от 2,8% през август.

Икономистите обръщат голямо внимание на данните за инфлацията в Германия, тъй като страната публикува данните си ден преди данните за инфлацията в еврозоната. Инфлацията в еврозоната се очаква да се понижи допълнително до 1,9% през септември от 2,2% предходния месец, според икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Инфлацията вече се понижи в две други големи икономики от еврозоната, Испания и Франция.

Въпреки това, ЕЦБ винаги е очаквала показанията за еврозоната през септември да бъдат ниски – най-вече поради високия базов ефект от цените на енергията преди година – и предупреди, че инфлацията може да се повиши през следващите няколко месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 час

В България инфлацията е привнесена главно от другите държави в ЕС, но винаги е по-голяма от средната за ЕС. При ГЕРБ инфлацията в България беше два пъти по-висока от средната за ЕС, а след ГЕРБ само 40% по-висока.Сега щом инфлацията в ЕС спада, ще спадне и в България и някой лъжеполитик ще си присвои славата, че е свалил инфлацията в България.

11

Анонимен

преди 2 часа

Големите бегат, та така с Германия, зелена е.:))

10

Стенли

преди 2 часа

До коментар "интересно" ако това стане всички ще изгорим защото лева е вързан за еврото

fallback