Снимка: БГНЕС/ EPA

Полският министър на финансите Анджей Домански каза, че обещаните  5 милиарда евро (5,6 милиарда долара) от Европейския съюз, помощ, за ​​да се справи страната с последиците от най-тежките си наводнения от поне две десетилетия, може да не са достатъчни, за да се покрият загубите, пише Ройтерс.

Още по темата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в четвъртък, че ЕС ще предостави милиарди евро, за да помогне на Централна Европа да се възстанови от тежки наводнения.

„Знаем, че загубите са много големи, въпреки че все още не знаем точния им брой“, каза Домански. „Така че мисля, че тази сума, тези 5 милиарда евро за Полша е адекватна сума. Това изобщо не означава, че това е сума, достатъчна да покрие всички загуби.“

Полша, която прогнозира общия си държавен дефицит на 5,7% от брутния вътрешен продукт през 2024 г. и 5,5% през 2025 г., е натоварена от Брюксел да намали дефицита до лимита от 3% на блока през следващите години.

Домански по-рано сигнализира, че подкрепя четиригодишен път за намаляване на дефицита.

„Ще се боря този път на фискална корекция, тоест ограничаване на дефицита през следващите години, да бъде възможно най-щадящ, адаптиран към изключителната ситуация, в която се намира Полша“, каза той.

Варшава цитира увеличените разходи за отбрана след нахлуването на Русия в Украйна, в допълнение към пандемията от COVID-19 и шоковете в цените на енергията през последните години като основна причина за повишените нива на дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase